Gemeente bespaart op energieverbruik

Oosterwolde - De gemeente is begonnen aan een groot verduurzamingsproject, waarbij vrijwel de gehele openbare verlichting wordt vervangen door duurzame LED verlichting.

Het project, dat in twee fases wordt uitgevoerd, is door de gemeente gestart om het energieverbruik van de openbare verlichting met ongeveer vijftig procent te verminderen.

Retrofit

De gemeente is vorig jaar begonnen met het testen van ledverlichting van verschillende leverancieren. De retrofit ledverlichting van Saled kwam als beste uit deze test. Retrofit is een technologie waarbij bestaande voorwerpen worden aangepast, waarna ze weer voldoen aan de modernste technieken. Retrofit verwijst naar het aanpassen van bestaande armaturen, zodat deze geschikt worden voor het gebruik van LED lampen.

Begin dit jaar zijn de eerste lampen geinstalleerd door het bedrijf Spie. Heijmans neemt de tweede fase van het project voor haar rekening. De verwachting is dat dit vervangingsproject begin 2022 afgerond is.

Geen kapitaalvernietiging

Voor de gemeente betekent de overstap naar ledverlichting een flinke reductie van de CO2 uitstoot en het energieverbruik. Om kapitaalvernietiging tegen te gaan worden de armaturen die nog in goede staat voorzien van retrofit ledverlichting en worden de verouderde armaturen geheel vervangen. In totaal heeft Spie 916 armaturen voorzien van retrofit door de oude lampen te vervangen, wat het wattage aanzienlijk omlaag brengt.

Dynadimmer

Een groot gedeelte van de LED verlichting is voorzien van een Dynadimmer, waardoor de gemeente ook de mogelijkheid heeft om het licht te dimmen. Naar verwachting heeft deze investering zich binnen de levensduur van het product uitbetaald.