Met filmpje: Boeren boos: ‘Wij zijn altijd de dupe, dit moet stoppen’

Oosterwolde – De Ooststellingwerfse boer is boos. Boos op de regering vanwege het negatieve beeld dat van de agrariër wordt geschetst. Boeren uit heel Nederland demonstreerden daarom op dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Lenze Koopmans uit Oosterwolde en Remco Aalbers uit Fochteloo gingen ook die kant op, met hun tractoren. ‘Wij zijn altijd de dupe, dit moet een keer afgelopen zijn.’

De mannen kwamen maandagavond om 19.00 uur al bij elkaar. Hun tractoren werden toen bij Aalbers thuis op een dieplader van Transportbedrijf Betten uit Appelscha geplaatst om een uur later al naar Den Haag te rijden om een goede plek te bemachtigen. Er waren 75 tractoren toegestaan en Aalbers en Koopmans maakten zich al zorgen, omdat ze wel eens te laat konden arriveren. Dat bleek anders: ze waren rond 23.00 uur als allereerste in Den Haag. Demonstranten van het eerste uur dus. De mannen sliepen in de vrachtwagencabine.

De boeren krijgen steun van alle kanten. Zo werd de dieplader van Transportbedrijf Betten gesponsord, en ook reed er een dieplader van Truck en Trailer Service mee om tractoren mee terug te kunnen nemen. Loonbedrijf Meilof reed met de boeren mee om hen te steunen.

Ter ondersteuning van de landelijke actie in Den Haag zetten Anne Graafstra, Jan Eggenkamp, Klaas van Weperen en Jan van Weperen tientallen tractoren op de Venekoterkruising in Oosterwolde. Vanaf 11.00 uur is het er een drukte van jewelste. Ook veel andere boeren en loonwerkers verzamelen zich op die plek. Er zijn ook enkele spandoeken geregeld. Alles verloopt er gemoedelijk. De boeren blokkeren niks. De publieksvriendelijke actie duurt nog een paar uur.

Langs de N381 staan allerlei borden met daarop kreten als: 'Haags klimaat maakt boeren kapot' en 'Boeren horen in Nederland.' Ook hangen er twee omgekeerde vlaggen om uit te drukken dat het om een noodsituatie gaat. Deze borden werden geschilderd door de boeren Van 't Klootser, Voskuilen, De Weerd en Van Selm uit Oosterwolde. Ze vonden een boer in Donkerbroek die zijn land beschikbaar stelde.

Graafstra Oosterwolde beplakte hun ramen van de winkel. 'No farmers, no food', is duidelijk te lezen voor mensen die over de Venekoterweg rijden. Boeren uit Ooststellingwerf hielden dinsdagmiddag een publieksvriendelijke actie langs autoweg N381 bij afslag Oosterwolde.