Dit jaar 160 slangen doodgereden in Fochteloërveen

Fochteloo – Verkeer op de weg door het natuurgebied het Fochteloërveen richt een slachting aan onder de slangenpopulatie. Volgens Natuurmonumenten zijn er dit jaar al 160 adders, ringslangen en gladde slangen platgereden.

Boswachter Marjan Dunning noemt het ‘de nachtmerrie van iedere boswachter’. ‘Dit zijn beschermde dieren die je dan plat als een dubbeltje op het asfalt ziet liggen. Daar word ik niet vrolijk van.’ Dertig slangen vonden afgelopen warme weekend de dood in het natuurgebied.

Natuurmonumenten heeft aan beide kanten van de weg leefgebieden laten ontstaan. Maar het succes van de komst van de slangen heeft dus een keerzijde. Ze steken ook de weg over. ‘Bij een lekker zonnetje zoeken ze de warmte van de weg op. We richten het gebied zo gunstig mogelijk voor slagen is. Dan is dat een desastreuze uitkomst.’

Structurele oplossing nodig

Voor de natuurorganisatie is de weg al langer een obstakel. Er moet een structurele oplossing komen. Dunning: ‘Wat is de noodzaak van het daar rijden? Als het om de slangen gaat heb ik die weg liever niet, we zijn goed in gesprek met de eigenaar de gemeente Ooststellingwerf. We kunnen wel wat vinden, maar uiteindelijk hebben we er meer aan dat we samen zoeken naar een oplossing. Dit gaat over de infrastructuur in brede zin: parkeerplaatsen, toegangswegen, fiets- en wandelpaden.'

Gemeente vindt het 'verschrikkelijk'

Woordvoerster Nine van de Kamp van de gemeente Ooststellingwerf noemt het verschrikkelijk ‘dat een mooie nazomerse dag dit effect heeft voor slangen die het asfalt opzoeken voor de laatste warmte. Maar we zijn blij dat dit op tafel komt.’

De gemeente heeft inmiddels contact gehad met natuurmonumenten. ‘We zijn met natuurmonumenten bezig met een verkeersvisie over voornamelijk het Fochteloërveen. Dit bericht maakt de importantie van de snelheid van het nemen van beslissingen rondom de verkeersvisie alleen maar duidelijker. Op dit moment zijn we de maatregelen aan het inventariseren en afwegen.’

Natuurgebied wordt steeds drukker

Het Fochteloërveen is een Natura 2000 gebied waar zowel adders, ringslang als gladde slang voorkomen. Volgens de Europese richtlijnen van Natura 2000 moeten deze specifieke diersoorten worden beschermd omdat hun leefgebied onder druk staat.

De bewuste weg doorsnijdt het leefgebieden van vele dieren. Er leven niet alleen slangen, kikkers en padden, maar ook voor kraanvogels, reeën en dassen. 'Dit voorjaar werden bijna een paar jonge kraanvogels overreden toen zij de weg over staken, dit kon gelukkig worden voorkomen door de weg tijdelijk af te sluiten.”

Het natuurgebied is gewild. Er zijn diverse wandelingen te maken en ook bevindt zich er een uitkijktoren. Het wordt qua bezoekers steeds drukker. Op de weg vallen meer dan 70 procent van alle slachtoffers in en rond het natuurgebied.

In het verleden is er een faunascherm langs een groot deel van de weg aangelegd, bedoeld om de schade te beperken. Deze ingreep werkt echter niet optimaal. Onder meer touringcars en grote landbouwmachines drukken delen van de schermen om, wanneer zij de berm in rijden.