Restaurant Peking stopt in Appelscha

Appelscha – Ys Yang en Aiyan Li, de uitbaters van restaurant Peking aan de Vaart Zuidzijde in Appelscha stoppen met hun bedrijf. De familie heeft 24 jaar lang met veel plezier in het dorp ondernomen.

Met de komst van supermarktketen Poiesz naar de plek van het restaurant, komt er een eind aan een tijdperk. Iets voor in de agenda: op zondag 29 september is het restaurant voor het laatst geopend.

Het pand staat er al lang. Via de Historische Vereniging van Appelscha en omstreken (HVA) kon achterhaald worden welke functies het gebouw door de jaren heen heeft gehad. In 1924 zat er een schildersbedrijf in. De eigenaar was de familie Jongschaap-Oost. Tot 1965 hield het die functie. Na familie Jongschaap-Oost werd in 1955 familie Wiersma de eigenaar.

Tien jaar daarna droeg het de naam “Centra”, dat werd opgestart door familie Gerhadus samen met Martha Bruggink-De Vos. Johannes en Jantje Mast-Prins doopten het om tot een winkel in 1973. Vanaf 1977 was het een Vivo, tevens een winkel. In de jaren tachtig is het pand omgebouwd tot Chinees – Indisch restaurant.

Het huidige adres van het pand is Vaart Zuidzijde 47 in Appelscha, maar het kende voorheen diverse andere adressen, zoals: Appelscha 278A en Appelscha 324. Met de komst van de supermarkt Poiesz naar die plek aankomend jaar zal het waarschijnlijk weer een nieuw adres krijgen. Aan het begin van de jaren 2000 was de supermarktketen Poiesz ook al gevestigd op die plek. Boven de winkel bevonden zich appartementen. Toen het pand in juni 2007 in brand vloog, verhuisde de supermarkt naar de huidige locatie. In het najaar zal het pand van de Chinees tegen de vlakte gaan. Dan zullen de Appelschasters naar de Japanner in Oosterwolde of de Chinees in Smilde moeten voor dergelijk eten.

Voor de huidige uitbater zat er een andere Chinees in het pand. Er kan tot op heden niet achterhaald worden wanneer deze Chinees is gestart. Ook de huidige uitbater weet dit niet. Wie meer weet, mailt dit naar nieuweooststellingwerver@ndcmediagroep.nl.