Johnny Jansen: ‘Je moet je focussen op datgene waar je invloed op hebt’

HEERENVEEN - Als hoofdtrainer van SC Heerenveen heeft Johnny Jansen (44) de wind in de zeilen. De Noordwoldiger krijgt tot dusver hoofdzakelijk lof toegezwaaid. Toch beseft hij dat in de opportunistische voetbalwereld alles zo maar anders kan zijn.

,,Het moet verschrikkelijk zijn als het eigen publiek je een vol stadion uitfluit. Dat wil ik niet meemaken. Maar het publiek mag wel kritisch zijn."

Bekijk hier het filmpje waarin Johnny Jansen aan de hand van foto’s zijn carrière toelicht:

 ,,Ik zeg wel eens tegen pa en ma, nu is het allemaal leuk die reacties. Als het minder gaat, wordt het wel persoonlijker." Hij zegt het met een lachend gezicht.

Jansen is veel gewend bij SC Heerenveen, waar hij sinds 2000 allerlei trainersfuncties bekleedde. Hij trainde diverse jeugdteams en was hoofd van de jeugdopleiding. In 2005 werd hij aangesteld als assistent-trainer bij het vlaggenschip. In de loop der jaren zag hij bij het eerste trainers komen en gaan.

Zelf was hij steeds de stabiele factor en gold als de bewaker van de clubcultuur. Hij droomde er van ooit het roer zelf in handen te nemen. Zijn wens kwam dit jaar uit. ‘Ik kan nu mijn eigen gang gaan. Dat voelt gewoon heel goed. ik kan mezelf er helemaal ingooien.’

Hij heeft zich gewapend tegen kritiek in de media. Hij ziet en hoort weinig van alle dingen die over hem worden gezegd en geschreven. De praatprogramma’s op televisie kan Jansen op waarde inschatten. ,,Als je het goed doet, vinden ze ook wel een manier om dat te bekritiseren. Dan ligt het niet aan mij, maar heb ik gewoon goede voetballers of een heel goede staf. Als ze je willen zoeken, vinden ze je altijd."

Ook voor de veel in het nieuws besproken bestuursperikelen kon de trainer zich altijd goed afsluiten. ,,Je moet je focussen op dat waar je invloed op hebt. En daar heb ik heel weinig invloed op. Ik focus me op mijn elftal, mijn collega’s en op het voetballen. Als wij goed voetballen, blijft het hopelijk rustig."

De Noordwoldiger heeft moeten leren om zich niet te laten afleiden. ,,Ik zit elke zes weken bij een psycholoog. Die traint me hier in. Hij leert je ook anders denken. Het is namelijk heel makkelijk er in mee te gaan. Dan krijgt het een heel verkeerde invloed. Daarom zijn goede mensen om je heen heel belangrijk."

Tot zijn geluk heeft Johnny Jansen die steun steeds gehad. Aan de hand van foto’s nemen we de carrière van de beginnende hoofdtrainer door.  De mensen die invloed op Jansen hebben gehad, komen daarbij aan bod. Duidelijk wordt in elk geval dat Jansen op voetbalgebied twee grote liefdes kent: sc Heerenveen en Olyphia uit Noordwolde.

Foto 1 Olypia jeugd als pupil

Dit is een mooie foto waar heel veel ouwe bekenden op staan. Superleuk.
Mijn vader staat rechts boven en mijn oom Wim links boven. Mijn familie heeft in mijn carrière veel voor mij betekend. Mijn pa die altijd met mij op pad ging om te voetballen. Hij volgt mij nog steeds op de voet. Mijn moeder die vroeger altijd voor mij klaarstond en nu nog steeds.

Mijn broertje Mark die super trots is. Oom Wim, opa en oma Jansen waren grote supporters. Zij steunden ons en mij enorm. Eén ding wat mij echt is verteld door deze mensen is dat je nooit mag vergeten waar je vandaan komt. Dat zal ik ook nooit vergeten. Deze woorden worden nog steeds vaak gebruikt door Albert Kooiker, een vriend van mij die ook op deze foto staat en zeker belangrijk is voor mij. Als supporter bezocht hij reeds vanaf zijn zevende wedstrijden van Heerenveen. Laatst belde hij mij vanuit Azië: ‘Johnny knijp je jezelf af en toe weleens in de arm. Je bent potverdorie hoofdtrainer van Heerenveen’.

Foto 2 A1 van Heerenveen

Dit is het eerste jaar bij Heerenveen in de A1. Dat was één van mijn mooiste periodes als voetballer. Op deze foto staan veel mensen met wie ik nog steeds contact heb of die inmiddels collega’s zijn. Eentje springt er voor mij uit. Dat is Ronny Venema.

Vanaf de middelbare school trekken we samen op als het over voetballen gaat. We hebben elkaar ongelooflijk beïnvloed om beter te worden in deze sport. Wij speelden op zaterdagmorgen bij de jeugd van Olyphia en ‘s middags gingen we naar Old Forward. Dan stonden we daar op het veld te schieten. Zondag moesten we vervolgens met het eerste van Olyphia voetballen. Bij ons debuut in het eerste was ik 15 en Ronny 16. In zo’n weekend bleven we bij elkaar slapen en praatten steeds over voetbal.

We zijn allebei geïnteresseerd in de diepgang van het spel. Ronny zat eerst bij de Drentse selectie. We kwamen daarna samen bij de Friese selectie en werden beiden uitgenodigd voor de voetbalschool van Heerenveen. Op de foto staat ook Henk Heising. Voor mij was hij ook heel belangrijk. De looptrainer die zoveel liefde had voor zijn vak en voor het ontwikkelen van de mens. Henk is jammer genoeg overleden.

Foto 3 Beloftes van Heerenveen

Hier ben ik aanvoerder van de beloftes van Heerenveen. We spelen op deze foto in Appelscha tegen FC Haarlem. Bij bijna alle teams waar ik speelde was ik aanvoerder. Ik vond het een eer om aanvoerder te zijn.

Foto 4 Veendam

Ik werd voor een half jaar verhuurd aan Sportclub Veendam en tekende daar uiteindelijk voor 2,5 jaar. In die periode kreeg ik suikerziekte. Ik viel heel snel 11 kilo af en dronk zo’n 7 liter water per dag. De clubarts constateerde dat mijn bloedsuikers heel hoog waren.

De dag erop zat ik in het ziekenhuis en leerde hoe ik mezelf moest injecteren met insuline. Dat was een zware periode. Uiteindelijk leer je ermee leven, maar het is soms lastig. Deze ziekte draag ik elke dag bij me. Je moet er altijd rekening mee houden. Gelukkig gaat het goed.

Foto 5 MSC


Toen ik bij Veendam stopte, ben ik naar MSC in Meppel gegaan. Alcides, MSC en FC Wolvega waren in de buurt op zondag de hoogst spelende clubs. Ik kon ook naar Wolvega, maar had reeds mijn woord gegeven aan MSC. Luitzen Nijboer was er trainer. Eén keer ben ik bij MSC  gekozen tot speler van het jaar. Jammer genoeg was ik in Meppel te vaak geblesseerd.

We speelden op het een na hoogste niveau, in de eersteklas. Ik had heel vaak een vrije rol op het (midden)veld. Toen ik speler van het jaar werd, was ik fit. Ik maakte dat seizoen meer dan 10 goals en gaf zo’n 30 assists. Gert Flobbe was er masseur.

We speelden een keer tegen VKW. Bij de pauze stonden we met 4- of 5 - 0 voor en ik zei dat dubbele cijfers haalbaar waren. Gert beloofde iedereen een rondje te geven als dat lukte. Ik heb de tweede helft alleen maar lopen jagen op doelpunten en assists om het voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk lukte het ook. MSC was voor mij vijf jaar een heel gezellige club, alleen we hebben daar te weinig succes behaald.

Foto  6 Op kantoor

Dit was in 2005 eigenlijk het begin van mijn carrière in Heerenveen als trainer. Hier ben ik in mijn kantoor een training aan het voorbereiden. We maken rapporten over spelers en wedstrijdverslagen. Als trainer moet je veel meer doen dan alleen op het veld staan. Dat langs de lijn staan gebeurt hooguit twee keer per week anderhalf uur. Dan staan we drie tot vier uur per dag op het veld. Ik schat dat ik 40 procent op het veld ben, 50 procent op kantoor werk en 10% langs de lijn sta. 

Foto 7 Oosterstreek – Olyphia

Bij MSC kreeg ik last van mijn knie en moest worden geopereerd. Bij een oefenwedstrijd schoot het er direct weer in. Ik was er toen even helemaal klaar mee. In de winterstop heb ik overschrijving naar Olyphia aangevraagd. Daar ben ik opgegroeid. Die club zit gewoon in mijn hart. Het gaat er sneller van kloppen. De Heerenveenperiode bij de jeugd en het tweede elftal was voor mij de allermooiste periode, maar direct daarna volgt de tijd dat ik terugkwam bij Olyphia.

Op deze foto ben ik net 30. Het was voetbal in de 5e klas en van een laag niveau. Dit is tegen Oosterstreek. Ik kwam van MSC. Natuurlijk ben je dan een naam in Noordwolde. Iedereen kent je. Dat voel je gewoon. Ik nam de aftrap en binnen 10 seconden lag ik al gestrekt op het veld. Ik kreeg toch een schop... Maar ik vond het gewoon supermooi. Zondagmiddag op het fietsje naar het voetbalveld. Hier dus tegen Oosterstreek, tegen jongens waar ik veel van ken. Dat is gewoon supergaaf. Je komt elkaar altijd weer tegen. En ik scoor op de foto volgens mij door de bal langs Freddie Oosterhof te schieten. We wonnen die wedstrijd ruim. Als ik hier over praat, word ik vrolijk. Grappig zeg, leuk!
 

Foto 8 Kampioen met Olyphia

Dat jaar in de vijfde klasse werden we met Olyphia kampioen. We veroverden de titel bij Kraggenburg. Dit zijn allemaal jongens uit het dorp. De club was toen ongelofelijk afgezakt. Met André Bloemhoff als trainer hebben we stappen gemaakt.

Foto 9 Kampioenswedstrijd Asser Boys

Dit was mijn laatste officiële wedstrijd als voetballer. We werden uit tegen Asser Boys kampioen. Olyphia won in Assen met 5-0 en ik maakte de laatste goal. Daar aasde ik ook op. Ik was die dag echt zo blij, zo trots. Kijk eens wat een volk er staat. Dat is toch mooi. Die komen allemaal voor ons cluppie kijken. Ik zie er bijvoorbeeld Hans Achttien op staan. Die is dit jaar overleden. En Benny Hulsinga, ook zo’n clubman. Deze foto doet mij zelf heel veel. Waar gaat het over? Tweede klasse met Olyphia, maar ik ben er gewoon zo trots op. Ik heb echt iets mee met Noordwolde en Olyphia.

Foto 10 Afscheidswedstrijd

Dit was echt mijn laatste wedstrijd. Als afscheid werd een duel tussen Olyphia en SC Heerenveen georganiseerd, waar ik toen al jaren als (jeugd)trainer werkte. Op de foto staan ondermeer Ronny Venema, Gerald Sibon, Gert-Jan Verbeek en Foppe de Haan. Foppe is  mijn leermeester geweest als het gaat om de manier van training geven en voetballen.

Hij is op die twee gebieden zo gepassioneerd en zo eisend. Dat heb ik echt van hem opgestoken. Na dit duel vertelde Gert Jan Verbeek me dat hij altijd van mij als voetballer had genoten. Mijn manier van spelen, paste in zijn straatje. Ik was scherp bij de oefeningen die hij had bedacht en moest altijd het voorbeeld geven. Als voetballer bij Heerenveen moest ik het vooral hebben van passie en strijd. Ik had goed inzicht, was technisch, maar fysiek was ik niet top. Dat compenseerde ik door gewoon te strijden. Daar hield Gert Jan van. Samen met Foppe is hij wel degene die mij in de beginjaren echt heeft gevormd als coach. Gertjan is  super eisend en super duidelijk en zegt zoals hij het wil hebben. 

Foto 11 Coach bij Olyphia

Deze foto zegt denk ik ook genoeg over wat Olyphia voor mij betekent. Hoofdtrainer Allard van der Meer was geschorst en ik nam het over. Dit was in Groningen tegen GRC. We verloren overigens dik. Ik was al lang trainer bij Heerenveen, maar deed dit eigenlijk als supporter van Olyphia. De club was in nood omdat de hoofdtrainer niet kon. Je neemt het over en doet het gewoon. Dan is het overduidelijk wat je voelt voor deze club.

Foto 12 Dwight Lodeweges

Hier ben ik assistent van hoofdtrainer Dwight Lodeweges. We speelden op het veld van Olyphia tegen MVV uit Maastricht. Dat was voor mij ook bijzonder. Je kunt je niet voorstellen hoeveel kennis Dwight over voetballen heeft. Inhoudelijk is hij zo ongelooflijk sterk en hij heeft zoveel diepgang. Dat heb ik echt van hem geleerd als wij tactische trainingen deden. Op dinsdag voor een wedstrijd stond alles stapsgewijs op het bord. Dat kon hij stap voor stap trainen. Dat was soms wel eens saai voor de spelers, maar het plan was voor hen altijd duidelijk. Daarin heeft hij mij ongelooflijk veel geleerd. Dwight is nu hulptrainer bij Oranje, onder Ronald Koeman. Ik spreek hem nog af en toe. We geven elkaar een hand en beginnen gelijk over voetbal te praten. Hij is echt mijn leermeester als het gaat over voetballen. 

Foto 13 Chris de Wagt

Deze foto is genomen net nadat Chris de Wagt bij Olyphia was benoemd. Ik heb er mede voor gezorgd dat hij als trainer bij Olyphia en bij Sc Heerenveen aan de slag ging. Samen met Ronny Venema heeft hij het in Noordwolde echt goed gedaan.

Op een gegeven moment zocht Heerenveen een trainer bij de beloften. Ik vond Chris daar geschikt voor en heb zijn naam bij de club neergelegd. Hij heeft in Heerenveen een prachtig jaar gehad, maar werd toen ernstig ziek. De kans was 30 procent dat hij beter zou worden. Hij is nu gelukkig schoon verklaard. Het is niet voor te stellen wat hij heeft doorgemaakt. De prognose is nu heel erg goed. Hij staat alweer op het veld. Scans hebben laten zien dat alles weg is. 

Foto 14 Willemsoord presentatie 

Presentaties geven hoort bij mijn werk. Dit is in Willemsoord. Mijn videoanalist heeft een en ander  voor me gemaakt. Buiten het voetbal heb je veel randdingen die er bij horen. Als hoofdtrainer word je hier veel meer voor gevraagd. Het hoort bij mijn werk om de club te vertegenwoordigen. SC Heerenveen kan heel veel positiviteit  gebruiken. We moeten als vertegenwoordigers ook gewoon het land in. Zulke dingen vind ik leuk om te doen. Je zorgt  voor binding. Dat is heel belangrijk. 

Foto 15 Met Jan Olde Riekerink

Dit was mijn eerste ontmoeting met Jan Olde Riekerink. In Het Gerecht in Heerenveen spraken we over wat we deden en wie we zijn. De mens, de aandacht die hij kan geven aan spelers en zijn collega’s. Het is echt een topkerel. Hij heeft zoveel meegemaakt, zoveel geschiedenis en zoveel verhalen. Hij geeft spelers een goed gevoel en schenkt ze aandacht.
Ik heb nooit overwogen op te stappen toen hij weg ging. Deze trainer komt maar voor een jaar of twee jaartjes langs en gaat weer weg, maar ik zit hier mijn hele leven al. Daar ga ik toch niet alles aan ophangen. Mijn psycholoog zei: zeg maar dat je solidair bent geweest tot het eind. Dat ben ik zeker geweest aan hem. Hij heeft ontslag gekregen en mijn route ging gewoon door. Ik heb hem gelijk na zijn ontslag gebeld. Hij heeft me na mijn benoeming niet gefeliciteerd. We hebben nu nog appcontact. Dat is prima.

Foto 16 Jeffrey Talan

Jeffrey Talan, een oud-international die bij ons, Olyphia, komt voetballen. Dan wordt er langs de lijn gezegd: wat moeten we nu met hem hier? Maar Jeff is zo’n liefhebber. Die hoefde niet eens te spelen. Hij zei ‘zet mij maar op de bank. Ik ga niet voor een ander spelen. Laat die jongens spelen. Laat mij maar lekker invallen. Ik vind het allemaal hartstikke mooi.’

Terwijl  mensen zeiden dat hij de plek van een andere voetballer kwam innemen. Dat heeft hij nooit gewild en ook duidelijk aangegeven. Hij is oud-international en zegt dan gewoon ik ga op de bank zitten. Jeffrey heeft het geweldig gedaan bij ons. Als je het hebt over voetballen, hij doet nu nog steeds mee met rondootjes en komt niet in het midden. Dat doet hij op een been, want zijn andere knie wil niet meer. Hij is zo goed. Geweldig dat zo’n jongen bij ons heeft gevoetbald. En hij is nu mijn assistent bij sc Heerenveen.

Foto 17 Hoofdtrainer

Hier sta ik in ons eigen stadion en ben ik tegen Feyenoord coach van Heerenveen. Als ik die kop zie, zo gedreven, met passie. Ik ben er zo trots op dat ik dit mag doen. Hier heb ik al die jaren voor geknokt. Altijd heb ik de droom gehad om dit te kunnen doen. Dan bereik je dit. Je maakt het plan klaar voor een wedstrijd. Daar heb je zelf veel invloed op. Ik ben leidend, maar je wordt natuurlijk wel beïnvloed door je stafleden. Je haalt eruit wat je eruit wilt halen. Het voelt gewoon zo goed om je spelers direct te kunnen beïnvloeden.

Foto 18 Met fans

Het blijft bijzonder dat mensen met je op de foto willen. Ze kennen je verder niet, maar vragen er om omdat je hoofdtrainer bent. Dat hoort bij je status. Ik onderga het en wil iedereen te woord staan of een handtekening geven. Deze mensen komen voor ons kijken. Die vinden dit mooi, die vinden de club mooi. Daarom moet je zulke dingen zo goed mogelijk doen. Wat dat betreft moet Heerenveen een inhaalslag maken. Ik vind het hartstikke mooi en bijzonder dat het gebeurt. Nu is het allemaal nog positief, maar het gaat ook wel gebeuren dat iemand roept ‘hé prutser’.