Crisisoverleg bij Hoeve Boschoord

Boschoord – Zo'n vijftig personeelsleden van tbs-kliniek Hoeve Boschoord legden vanochtend het werk neer en er was crisisoverleg met de directie. De medewerkers zijn ernstig bezorgd zijn over de veiligheid binnen de kliniek tussen Boijl en Doldersum. In een mail van donderdag 12 september staat dat er sprake is van een enorme onderbezetting en een ’ongelooflijk onveilige situatie’.

In een op persoonlijke titel geschreven brief van medewerker Anton Gerding van de kliniek staat: ‘Na al jaren van grote zorg, ben ik er helemaal klaar mee hoe er hier op Trajectum de zaken op werkvloer (niet) geregeld zijn. Er is zo ongelooflijk veel onderbezetting. Het is zo ongelooflijk onveilig.’ Volgens de sociaal cultureel werker lopen zijn vaste collega's op het tandvlees en werken flexkrachten ‘zich de blubber’. ‘Op vele afdelingen zijn zoveel separaties, dat dit niet langer kan. We moeten iets doen voor met name de groepsleiding.’

Een 'zooi'

Voorgesteld wordt om een maand lang geen rapportages te schrijven ‘of wat voor onzin maar ook’. ‘We houden op met protocollenonzin. Iedereen komt werken op de werkvloer. De roosters moeten bezet zijn.’ Gerding roept de directie op alle kantoren in Zwolle te sluiten en te komen helpen op de werkvloer. ‘Hou op met onzin als ‘koffie-uurtjes’, enquêtes, enz. Stop met het aannemen van weer dure en niet capabele ‘interimmers’. Dit kunnen we zelf wel!’ Gerding die ongelofelijk boos en bezorgd is, omschrijft de situatie binnen Hoeve Boschoord ondertussen als ‘een zooi’.

Manager bedrijfsvoering Rody Fokke reageert op die mail met begrip. ,,De knelpunten die hij beschrijft zijn bij ons bekend en er wordt ook hard gewerkt aan oplossingen’’, schrijft Fokke.Tijdens de actie werd vanochtend een toespraak gehouden door de schrijver van de eerste mail, gevolgd door een luid applaus van zijn collega's.

In Boschoord van de stichting Trajectum worden tbs’ers en verstandelijk beperkte cliënten deels vrijwillig, deels onvrijwillig behandeld. Er is al enkele jaren sprake van problemen onder personeel, dat vaak met te weinig collega’s cliënten moet begeleiden. De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest van agressie tegen medewerkers en onder cliënten onderling, drugsgebruik en zedenzaken.

Reeks van incidenten

Hoeve Boschoord was dit jaar bijvoorbeeld in het nieuws vanwege een schandaal rond een 48-jarige sociotherapeut uit Steenwijk. Die bood een 16-jarig meisje op een parkeerplaats aan voor seks. Ook dat zorgde voor onrust en vragen. De medewerker van de kliniek kreeg in februari 2,5 jaar cel voor mensenhandel, het plegen van ontucht en bezit van kinderporno. Een 39-jarige bewoner van Hoeve Boschoord werd veroordeeld nadat hij een vrouwelijke medebewoonster aangerand had in het washok van de kliniek. Begin maart woedde er brand in een wooneenheid.

Bij de forensisch psychiatrische kliniek De Beuken en afdeling ‘t Wold werden in 2017 meerdere gebreken geconstateerd. Zo werden cliënten ’s nachts in hun kamer opgesloten en voelden die zich soms niet gehoord. Reden voor de inspectie om Hoeve Boschoord tot de zomer van 2018 onder verscherpt toezicht te plaatsen. Aangegeven verbeterpunten in eerdere inspectierapporten werden destijds nooit doorgevoerd.