Tandemduo Bangma en Bos wereldkampioen

Donkerbroek - Tristan Bangma uit Donkerbroek en Patrick Bos hebben op dag 4 van de Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 in Emmen goud gewonnen in de wegwedstrijd.

Het is voor het tandemduo de eerste wereldtitel op de weg. Voor TeamNL is het de tweede gouden medaille bij de tandems op de WK in eigen land, eerder veroverde het duo Vincent ter Schure/TimoFransen de wereldtitel in het tijdrijden.

Bangma en piloot Bos kenden een uitstekende generale voor de wegwedstrijd. De Nederlandse tandem won eerder dit jaar al de wereldbekers in Oostende (België) en Corridonia (Italië), bovendien kroonden zij zich vorige week zondag nog tot Nederlands kampioen. De wereldtitel ontbrak echter nog voor Bangma, die in 2016 samen met Teun Mulder Paralympisch goud won op de baan. In Emmen kwam daar samen met piloot Bos verandering in.

‘Dé titel’

Het Nederlandse duo kwam op het parcours rond het stadion van FC Emmen nipt als eerste over de finish, vóór een Spaans en Pools tandemduo. Bangma: ‘Dit is dé titel in het wielrennen, echt ongelooflijk dat het is nu gelukt is. En dan ook nog in eigen land.’ Piloot Bos over het winnen van de wereldtitel: ‘Ik kijk er nu al naar uit om een jaar lang in de regenboogtrui te mogen rondrijden. Goud op de Paralympische Spelen in Tokio is het volgende doel, daar kunnen we nu met veel vertrouwen naar toewerken.’

De andere Nederlandse duo’s, wereldkampioenen tijdrijden Vincent ter Schure en Timo Fransen en Rick Veldkamp/Rick Flens, werden in de wegrit respectievelijk vijfde en achtste. In de MC5-categorie zorgden Martin van de Pol verrassend voor zilver. De Barnevelder moest alleen de Italiaan Andrea Tarlao voor laten gaan. Daniel Gebru Abraham werd in dezelfde categorie achtste. Beide renners zijn ondanks hun beperking ook in het reguliere wielerpeloton actief. Stijn Boersma (MC3) en André Wijnhoud (MC2) werden in hun categorie negende en 16e.