Ruim 100 projecten in de knel door stikstofcrisis

Wolvega – In de gemeente Weststellingwerf worden 118 projecten getroffen door de stikstof-uitspraak van de Raad van State. Dat meldt de gemeente.

De Raad van State bepaalde in mei dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen en natuurgebieden te beschermen niet voldoet niet voldoet aan de Europese regelgeving. Nederland had besloten dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd.

Weststellingwerf heeft meegewerkt aan een landelijke enquête van het programma Nieuwsuur. Ooststellingwerf heeft dat niet gedaan. Daar zijn dus ook geen gevens van bekend. Van woonwijken waar een streep door gaat tot boerenbedrijven die niet mogen uitbreiden. Landelijk gaat het om zo’n 18.000 projecten. Daaronder ook grote projecten, zoals de opening van Lelystad Airport en de renovatie van de Afsluitdijk.

Gemeente benoemt projecten niet

Weststellingwerf wil niet gedetailleerd ingaan op de vraag om welke projecten het gaat ‘vanwege de belangen van de aanvrager’. Duidelijk is volgens de gemeente wel dat het hier gaat om een heel divers arsenaal aan projecten: vergunning aanvragen in de agrarische sector, vergunning aanvragen voor activiteiten waarbij er sprake is van stikstofdepositie, woningbouw (individueel en projectmatig), ontwikkeling gaslocaties, recreatieve ontwikkelingen, paasvuren, evenementen, aanpassingen infrastructuur en gebiedsontwikkeling.

Het ministerie van Landbouw heeft volgens de NOS nu een nieuwe rekenmodule gemaakt, die wel aan de regels zou voldoen. Als gemeenten die gaan gebruiken, zouden vergunningen voor bijvoorbeeld de bouw van een paar huizen of dakkapellen mogelijk makkelijker kunnen worden gegeven. Deze aanpassing zou dus geen oplossing zijn voor het probleem van de grote projecten.