'Het oog wil ook wat'

Appelscha - Speciaal voor de Vrijstaat de Stellingen schreef theatermaker Jan-Dirk van Ravesteijn het historisch theaterstuk 'Het oog wil ook wat'. Het gaat over een kwestie die zich 500 jaar geleden afspeelde in de Stellingwerven.

Vrijdag 13 september is de voorstelling tussen 18.00 en 22.00 uur te zien op de Boerestreek in Appelscha.

Huwelijk tussen arme boerendochter en rijke grietmanszoon

Het draait om een huwelijk tussen een arme boerendochter en een rijke grietmanszoon. Iedereen mag getuige zijn van dit huwelijk. Het huwelijksbed staat klaar op het plein om te ‘consumeren.’

Er wordt gegeten en gedronken en gevierd. Maar dan blijkt één beker met drank te zijn vergiftigd en valt de grietman, vlak voor het ja-woord, voor dood in het hemelbed. Zijn geest blijft onrustig en hij begint te spoken.

Wie en waarom?

Wie heeft dat op zijn geweten en waarom? Deze moordkomedie wordt tijdens een diner gespeeld en gezongen door acht acteurs van het gezelschap van Van Ravesteijn Theater uit Leeuwarden.

Na het diner, rond 20.00 uur, krijgt het publiek de kans om als detective uit te vogelen wat de toedracht is van de moord en wie de dader is. De acht spelers stellen zich op in het bos en spelen elk een monoloog.

Aanwijzingen naar de dader

Hierin zitten aanwijzingen voor de toedracht en de dader. Het publiek gaat op pad in het bos, gewapend met pen en papier, om naar de alibi's te luisteren. Hun bevindingen worden aan het eind beoordeeld door de waarzegster.

Het oordeel wordt geveld om 22.00 uur bij het hemelbed.