Crescendo Makkinga bestaat 100 jaar, nog een feestje

Crescendo in Makkinga geeft op 2 en 3 november twee jubileumconcerten in het Grietenijhuis in het dorp. Dit gaan ze samen met de toneelvereniging ’t Ontluikende Bloempje doen. De toneelvereniging beeld het ontstaan en een stukje geschiedenis op ludieke wijze uit en Crescendo speelt daar bijpassende muziekstukken bij.

Diverse externe solisten waaronder een zangeres, twee gitaristen en een sopraansaxofonist zullen hier hun bijdrage aan leveren. De teksten voor het toneel zijn geschreven door Martijn Zwagerman. Er wordt door heel veel mensen heel hard gewerkt om er een spectaculaire avond en middag van te maken.

Het begon voor Crescendo allemaal op 19 september 1919 toen enkele heren, waaronder de heren Klosse, Weijer, Oord en Schurer besloten om een muziekvereniging op te richten. Crescendo-Makkinga was een feit en tot vandaag de dag is het een bloeiende muziekvereniging die vele hoogtepunten en prijzen heeft behaald.

Crescendo heeft veel jeugdleden en jongvolwassen leden waar ze erg blij mee zijn. Deze hebben een eigen opleidingsorkest. Ze zullen op de eerste dag van de volgende 100 jaar, namelijk op 20 september om 19.00 uur een concert geven bij voormalig Hotel Schurer.

Heel 2019 stond in het teken van het 100-jarig bestaan. Zo gaf Crescendo op 23 maart een Maestro concert. De zaal in het Grietenijhuis was te klein om alle geïnteresseerden een plaats te kunnen bieden. Jan de Groot werd met trots de Maestro van Makkinga. Op 29 juni gaven zij een concert in Tiroler sfeer en in Tiroler kleding. Crescendo-Makkinga is in juli de grens over geweest en gaf twee concerten in Au, Oostenrijk. Het werd een concert op de 2090 meter hoge Diedamskopf en een concert in het plaatselijke dorpshuis samen met de plaatselijke muziekvereniging.

De afsluitende jubileumconcerten zijn ontstaan doordat Crescendo heeft meegewerkt aan het openluchtspel Kattinga.