Buttingaschool krijgt les over Hongerproces

Appelscha - Freek Dijkstra van de Historische Vereniging van Appelscha (HVA) bezocht obs de Buttinga in Oosterwolde om uitleg te geven over Het Hongerproces, het theaterspektakel dat donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvindt in openluchttheater De Koele in Appelscha.

'Groep 8 van de school was erg enthousiast', zegt Dijkstra. 'Ik vroeg ze wat ze zich voorstellen bij een spektakel, waarna ik veel verrassende antwoorden kreeg. Veel kwam overéén.' Ook liet Dijkstra doorschemeren dat ze een paar dingen niet hadden geraden. Hij maakte ze warm voor het toneelstuk, want de hele klas gaat het stuk bekijken. De HVA nodigde alle groepachters uit om het historische stuk te komen bekijken tijdens een try out. Er hebben zich vele scholen aangemeld. Het wordt door leraren handig geacht dat leerlingen zoveel mogelijk kennis opdoen van wat er in de regio is gebeurd.
 
Waar het toneelstuk over gaat? 'Wat denken jullie?', vroeg Dijkstra ook. Op die manier probeerde hij ze het verhaal van arme veenarbeiders bij te brengen. De leerlingen en hun leraressen hebben er zin in. De try out van Het Hongerproces is donderdagavond, de reguliere voorstellingen beginnen op 13, 14 en 15 september om 19:45 uur. Het theater opent om 18:45 uur.