‘Help, onze hoofdrolspeler is z’n stem kwijt’ (Update)

Appelscha – Paniek bij de organisatie van theaterspektakel Het Hongerproces van Appelscha 1893. Marcel Moes (40), één van de hoofdrolspelers van het stuk, is enkele dagen voor de eerste opvoering getroffen door een keelontsteking. Hij is zijn stem volledig kwijt. ‘We zitten met onze handen in het haar.’

Moes was maandagavond tijdens de oefenavond aanwezig in openluchttheater De Koele in Appelscha. Het is het theater waar hij zou schitteren voor ongeveer tweeduizend toeschouwers gedurende drie opvoeringen. Het theaterstuk is populair. De kaartjes waren drie weken geleden al uitverkocht.

Een sjaal draagt hij om zijn nek. Zijn telefoon heeft hij in zijn hand, voor als hij vragen van de aanwezigen krijgt. Dan typt hij zinnen in, klikt en schuift wat en laat het apparaatje voor zich spreken. Hij is er al aardig handig in: ‘Het verontrust mij enorm. De vorige keer dat ik dit had, werd het mij vier maanden verboden te praten.’

Zijn stem was daarna één maand goed. ‘Ik ben bang dat het chronisch wordt.’ Beangstigend, helemaal omdat de toneelspeler docent is in het dagelijks leven en hij zijn stem dus veel nodig heeft. Hij kan niet anders dan zich terugtrekken uit het toneelspel.

Hij zou de rol van Domela Nieuwenhuis, de oprichter van wat de PvdA nu is, een dominee, een krachtig spreker, vertolken. Hij oefende er al voor sinds maart. Het is een flinke domper, niet alleen voor hem. De organisatie van het historische theaterstuk beleeft momenteel een ware thriller.

‘Geëmotioneerd belde de regisseur mij op’, zegt Leo de Jong (60), tevens toneelspeler. Hij had de rol van advocaat Pieter Jelles Troelstra op zich genomen, die drie veenarbeiders verdedigt gedurende een rechtszaak.

'Moes stopte een week geleden vroegtijdig met wat keelklachten. Het leek toen nog mee te vallen. Hij nam wat rust om zijn stem te sparen. Dat het zo erg was, vernam ik toen ik Johan Liest (de regisseur) aan de lijn had’, gaat De Jong verder. ‘Toen hij mij vroeg hem uit de brand te helpen, hoefde ik niet lang na te denken.’

De ‘nieuwe Domela’ werkt bij de Belastingdienst en heeft woensdag vrij genomen. ‘Ik ga de teksten erin stampen, al wordt dat nog een hele uitdaging in twee en een halve dag.’

Donderdagavond is de eerste try-out. Ga er maar aan staan. De Jong oefende maandag voor het eerst, uiteraard met papieren vol tekst in zijn hand. Het ging aardig, maar er is nog wel wat nodig om de tekst eigen te maken.

Wie de, veel kleinere, rol van Troelstra gaat spelen, is nog niet bekend. De organisatie heeft twee potentiële 'advocaten' op het oog.

Lees het volledige verhaal en alles over Het Hongerproces in de Nieuwe Ooststellingwerver van donderdag 12 september.