Ook Ooststellingwerf scheidt afval beter door diftar-plus

Oosterwolde - Sinds dit jaar gooien inwoners van Ooststellingwerf veel meer afval in hun groene gft-bakken en veel minder in hun grijze sortibakken. Dit gebeurde na de invoering van ‘diftar-plus’.

De cijfers over de eerste vier maanden van dit jaar vertonen overeenkomsten met de halfjaarsresultaten van de gemeente Heerenveen, die hierover deze week ook cijfers bekend maakte. Beide gemeenten voerden per 1 januari een diftar-plussysteem in. Sindsdien betalen inwoners een bedrag voor iedere kilo ingeleverd vuil in de grijze container.

In januari 2019 leverden de inwoners van Ooststellingwerf in totaal 345 ton afval in via hun grijze bakken. Dit was 83 ton minder dan in januari 2018. Ook in de drie maanden was een duidelijke daling zichtbaar. In maart was zelfs sprake van ruim 200 ton minder afval dan in maart 2019.

Tegelijkertijd nam de hoeveelheid afval in de groene gft-bakken fors toe. In februari 2019 werd er bijvoorbeeld 186 ton groen afval ingezameld, terwijl er in februari 2018 slechts 65 ton was opgehaald.

Slechte scheiding is probleem

Deze forse toename lijkt te zijn veroorzaakt doordat mensen hun keukenafval niet langer in de grijze bak gooien. Daar is diftar-plus op gericht, want slechte scheiding is het voornaamste probleem voor vrijwel alle gemeenten.

Huishoudens vullen hun grijze bakken meestal voor meer dan de helft met vuil dat er niet in thuishoort, vooral zwaar keukenafval. Vooral ‘s winters gebruiken gezinnen hun groene bakken weinig. Veel zwaar groen afval belandt hierdoor in de afvalverbrander in Harlingen: dit maakt de afvalheffing onnodig duur, want composteren van groen afval is veel goedkoper.

In Ooststellingwerf hebben 41 huishoudens een slot op hun sortibak laten plaatsen, uit vrees dat anderen er vuil in gooien. Duizenden gezinnen maken inmiddels gebruik van een afvalapp, waarmee ze digitaal kunnen bijhouden hoeveel afval ze hebben ingeleverd.

De invoering van diftar-plus lag bij de invoering gevoelig en een deel van de bevolking is nog altijd kritisch, blijkt uit reacties op de website van de Leeuwarder Courant. Er wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor afvaldumping.

Lees ook: Burger betaalt 25 cent per kilo afval: ineens is Heerenveen Fries kampioen afvalscheiden