In het atelier: ‘Ik kijk terug op een rijk leven’

Appelscha - Alweer 45 jaar woont beeldend kunstenaar Jeanette Jipping in Appelscha. Ze kwam daar terecht omdat haar partner Herman Hoekstra ging samenwerken met de zittende huisarts Bakker.

De in Enschede geboren Jipping (1948) groeide op in Almelo. Na de HBS mocht ze naar de kunstopleiding (AKI) in Enschede, op voorwaarde dat ze thuis bleef wonen. Dat idee trok haar niet aan. Ze koos voor een bibliothecaresseopleiding in Amsterdam en werkte jaren met plezier in deze branche. Na het plotselinge overlijden van haar vader, ze was toen 34, kwam er een omslag in haar bestaan: ‘wat doe ik met de rest van mijn leven?’.

Psycholoog

Jipping pakte een 6-jarige studie psychologie op. Daarna had ze jarenlang een eigen praktijk als psycholoog in Appelscha. Maar de belangstelling voor kunst bleef prikkelen. Tekenen en schilderen deed ze naast haar werk. Ze volgde postdoctorale opleidingen en schilderde in de zomerweken. Jipping schreef zich in voor de klassieke academie voor schilderkunst in Groningen, startte het eerste jaar met modeltekenen en voltooide vervolgens in 2013 de vijfjarige opleiding. ‘Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven en vind het fijn om te leren’.

Doorkijkjes en weerspiegelingen

Ze is een realistisch schilder. Vaak bestaat een werk uit meerdere lagen, maar soms schildert ze ook á la prima (in één keer en ter plekke). Haar onderwerpen zijn landschappen, tuinen, water en zee. ‘Ik hou van doorkijkjes en weerspiegelingen.’ Op het laatste onderwerp is ze afgestudeerd. Venetië was daarvoor een grote inspiratiebron. Ze schildert het liefst met olieverf op doek of paneel, met aquarel werken vindt ze ook spannend en leuk. Jipping schildert bijna dagelijks. Het is haar grote passie. Ze werkt soms in opdracht, daarnaast exposeert ze regelmatig en geeft workshops op verzoek. ‘Het is fijn om les te geven en leuk om je kennis te delen.’

AKKA

De laatste tijd exposeert ze regelmatig met de AKKA (Alumni vereniging Kunstenaars Klassieke Academie). Het contact met collegae over het vak is voor haar van essentieel belang. Ze heeft meegedaan met de Hannie Mein Kunstprijs en exposeerde bij Kunstwerf. In het najaar is er een tentoonstelling met de AKKA georganiseerd met het thema ‘Verbinding’ in de beeldentuin in Gees. Bijna alle tentoongestelde werken zijn duo producties. Jipping toont haar werk daar samen met een beeldhouwster. Ook in het Museum van Vledder hangt momenteel werk van haar. ‘Ik kijk terug op een rijk en vol leven’, stelt ze. ‘Dat je zoveel uit een leven kunt halen, van bibliothecaresse, tot psycholoog en nu schilderen. En dat ik op deze leeftijd weer een nieuw vak heb, dat is ook iets kostbaars. Ik heb geen echte boodschap met mijn werk. Ik hoop dat veel mensen ervan kunnen genieten. Ik schilder wat ik zie. Ik ga zo lekker door en leef bij de dag.’

www.jeanettejipping.nl