Wereldwinkel in Oosterwolde viert 35-jarig jubileum

Oosterwolde - De Wereldwinkel in Oosterwolde bestaat op zaterdag 7 september precies 35 jaar. De winkel is de hele dag open en iedere klant ontvangt een klein presentje.

Er is een kleurwedstrijd, met natuurlijk het thema Fair Trade, voor de basisschoolleerlingen. Kleurplaten kunnen op de jubileumdag opgehaald worden. In de winkel is een kleine tentoonstelling ingericht met afbeeldingen en krantenartikelen over activiteiten die in de winkel hebben plaatsgevonden.

Ekowinkel Morgenland

Zo startte de Wereldwinkel in 1984 met verkoop van koffie in een zuivelwinkel aan de Quadoelenweg. In 1993 werd begonnen met verkoop vanuit de Ekowinkel Morgenland op ‘t Oost. Het assortiment werd toen al iets uitgebreid. Sinds 2000 beschikt de Wereldwinkel over een eigen winkelpand, die wordt gehuurd op Snellingerdijk 4B. In 2006 was de heropening van de winkel na een vernieuwing van de inrichting en onlangs, in 2019 maakte de Wereldwinkel een doorstart. De eigenaar van het pand schenkt de winkel de huur, zodat de goededoelenwinkel door kan gaan met verkoop van Fair Trade producten.

De winkel is ook een verzamelpunt voor oud gereedschap die hersteld worden door stichting ‘gered gereedschap’ en naar Afrika worden gebracht. Denk aan zagen, hamers en tuingereedschap, maar ook naaimachines. In de Wereldwinkel is een inzamelpunt voor kurken die gerecycled worden tot prikborden en steunzolen en het is een werkervaringsplek voor herintreders.

Voorzitters door de jaren heen waren Sytha Masselink, Riek Brouwer, Hans van Borselen en nu Henk Dongstra. Op de jubileumdag bestaat de vereniging van wereldwinkels vijftig jaar.