Marineofficier Theo Grauwen pakte pottenbakken op

Ravenswoud - Van 8 tot en met 29 september is er een verkooptentoonstelling van het keramische werk van Theo Grauwen (1936-2011) in het boekenwinkeltje Boek@Ravenswoud in Ravenswoud.

‘Keramiek was alles voor Theo. Hij kon zich er helemaal in onderdompelen.’ Aan het woord is Ineke Volk, sinds 2011 weduwe van Theo Grauwen. Samen zijn ze in 1995 in Ravenswoud komen wonen. Daarvoor woonden ze in het westen van het land, waar Grauwen - die toen nog marineofficier was - pottenbakken al had opgepakt.

Traditionele en realistische keramiek

Volk: ‘Theo reisde als marineman zo’n beetje de hele wereld over. Vooral in de mediterrane landen kwam hij onder de indruk van de traditionele en realistische keramiek die daar werd gemaakt. Hij bedacht toen al dat hij zoiets na zijn pensioen ook wilde gaan maken.’

Vazen, potten en schalen

Grauwen was een ‘klassieke pottenbakker’. Hij maakte voornamelijk kunstzinnige, vazen, potten en schalen. ‘Hij was altijd aan het experimenteren met kleuren, vormen, materialen, met zijn twee bakovens, met draaien en noem maar op. Hij was ontzettend handig,’zegt Volk.

Ineke Volk, die zelf veel heeft geschilderd, praat met veel liefde en respect over haar overleden man. ‘Hij volgde heel wat cursussen en verkocht na zijn pensionering werk op kunstmarkten in bijvoorbeeld Bergen aan Zee en Spaarnwoude.’

Internationale keramiekmarkt

Ook nadat het echtpaar vanuit Haarlem naar het noorden was vertrokken om meer ruimte te hebben voor beider hobby’s, exposeerde en verkocht Grauwen zijn werk op bijvoorbeeld de internationale keramiekmarkt in Dwingeloo. Hij werkte uitsluitend met steengoedklei. Dat keramische materiaal is gemaakt van een kleisoort die tegen hoge temperaturen kan.

Zijn werk is vanaf 8 september te zien en te koop in het boekenwinkeltje aan de Compagnonsweg 12 in Ravenswoud.