Zelfs landelijke media pakt Het Hongerproces op

Appelscha - In aanloop naar theaterspektakel Het Hongerproces op 13, 14 en 15 september in openluchttheater De Koele brengt de Nieuwe Ooststellingwerver een serie verhalen over de totstandkoming van het stuk tot en met de uiteindelijke opvoering. Vandaag deel 3: de promotie.

Wie heeft ze nog niet gezien? De in het oog springende, rode borden en spandoeken met daarop een groot hoofd van Domela Nieuwenhuis en silhouetten van protestmakers daaronder. Het zet aan tot nadenken. Vrijdag verspreidde de werkgroep ze door de hele gemeente.

‘Zo, dat was nummer één’, zegt Geert Veen. Aan de brug bij Hulst in Appelscha is een groot spandoek bevestigd. ‘Deze is niet te missen.’ Het motregent wat. De werkgroep springt daarom snel in de auto om de andere borden door de hele gemeente te plaatsen. In groepjes van twee rijden zij rond, op zoek naar de beste plekjes. ‘In alle dorpen moet wel minstens één hangen, in de grotere dorpen wat meer, lijkt mij’, zegt Freek Dijkstra. De groep gaat, bewapend met tie-rips op pad. Het plaatsen van de borden is slechts een klein onderdeel van het hele promotieplan.

Toen de werkgroep het script in handen had, de regisseur aangetrokken had en de spelersgroep zo goed als compleet was, bedachten zij allerlei promotiemogelijkheden. Het logo was allereerst belangrijk. Die werd vormgegeven. Daarna werden plaatjes via de socials gedeeld. Een site werd gelanceerd en al vrij snel kregen de Nieuwe Ooststellingwerver en de Leeuwarder Courant lucht van het openluchtspel. Interviews werden afgenomen. Grote verhalen verschenen in de media.

Scène

Het opnemen van een promotiefilm van anderhalve minuut viel ook in de smaak. Die is diverse malen gedeeld en werd door duizenden mensen online bekeken. RTV Drenthe en Omrop Fryslân zochten contact. Interviews voor uitzending zijn inmiddels gepland. ‘Omrop Fryslân nam zelfs een nieuwsuitzending op, speciaal als scène voor tijdens het theaterstuk’, verklapt regisseur Johan Liest. Hij stapt zijn auto uit in Oldeberkoop, het cultuurdorp van de gemeente. ‘Dit is een perfecte plek. Op de kunstroute Open Stal komen de wereld aan kunst- en cultuurliefhebbers af.’ In de dorpskern plaatst hij één van de borden. ‘Dit moet helemaal goed komen.’ Even later vindt hij aan de N351 een geschikte plek. ‘Op de rotonde, daar rijden de auto’s wat langzamer en kunnen voorbijgangers beter lezen wat er op staat.’ Naast deze borden wapperen ook her en der Hongerprocesvlaggen. Het theaterstuk staat daarnaast in een rijtje kanshebbers voor een Gouden Gurbe, de prijs voor het beste openluchtspel van Friesland.

Verkoop

Geloof het of niet. Na diverse malen op Odrie te zijn geweest, krijgt Het Hongerproces op 6 september wederom publiciteit in Noarderwyn Live van Omrop Fryslân. Zelfs de landelijke pers publiceerde over het theaterstuk. Dagblad Trouw schreef op de cultuurpagina van de krant uitgebreid over Het Hongerproces. Het resulteerde in goede verkoopresultaten tot nu toe. Het Hongerproces lijkt uitverkocht te raken al voordat de eerste gast het openluchttheater betreedt.

Op de theaterspektakel sandwichborden staat tevens de site www.hongerproces.nl vermeld, zodat iedereen die nieuwsgierig is geworden, kan lezen waar het verhaal over gaat. Over promotie gesproken: tickets kunnen daar eveneens besteld worden.