NiekHoort
Door Niek van der Oord

Komkommertijd: Er is toch iets nieuws onder de zon

Er is niets nieuws onder de zon. We zijn weer in de zogeheten komkommertijd beland.

 Het kost de media meer moeite dan gebruikelijk om verhalen te vinden. Er wordt in de zomervakantie weinig vergaderd. Provinciale en gemeentebesturen komen niet bijeen en ook op lager niveau doen de besturen van Dorpsbelang het kalm aan.

Er gebeurt toch het nodige

Het sportleven ligt in deze periode nagenoeg stil. Bijna iedereen geniet vakantie. Toch leert een blik in de Stellingwerfse nieuwsbladen van vorige week dat er ondanks de ‘zomerstop’ het nodige gebeurt. In Wolvega pleit Aukje Kroondijk voor een verbod van oordoppen bij paarden, In Noordwolde mag nog niet naar gas worden geboord, Appelscha dreigt de boot te missen doordat de plezierbootjes het dorp beginnen te mijden en dassen vernielen het sportveld in Elsloo.

Bootjes in Appelscha houden gemoederen bezig

Op het bericht dat er minder boten aanleggen in Appelscha werd op onze site heel veel gereageerd. Het houdt de gemoederen bezig.

Ook de ontdekking van Pycnoporellus fulgens deed dat, althans in de (landelijke) media. Voor de lezers die daar niet direct op aan slaan: de ontdekking van een voor Nederland unieke paddenstoel in het Drents Friese Wold. De ontdekker van de bijzondere paddenstoel is Rob Chrispijn uit Vledderveen. Hij is vooral bekend als tekstschrijver van Herman van Veen en Hans Dorrestijn. Chrispijn herkende de oranje paddenstoel direct.

Wirwar van stammen

Hij stopte hem in zijn jaszak om hem daar pas een maand later weer uit te halen. Dat hij de betreffende jas een maand niet droeg en de vondst eigenlijk alweer was vergeten, kwam mooi uit. In de nieuwsluwe periode was het voor veel media een uitkomst. Zelfs RTL Nieuws besteedde er aandacht aan. De pycnoporellus fulgens leeft het liefst op dode stammen van naaldbomen. ‘Toen ik daar liep, zag ik een wirwar van stammen die omgewaaid waren.

Door de kap krijgt de wind daar vat op’, vertelde Chrispijn aan de media. Op één van die stammen is een spoor van de paddenstoel geland en dat was blijkbaar genoeg om verder te groeien. Hoe de paddenstoel in Nederland terechtkwam is volgens Chrispijn simpel: ‘Een zuchtje wind tilt zo'n spoor de lucht in en dan kan het zo een paar honderd kilometer verder pas weer neerkomen.’

Dode boom in Drents Friese Wold

Toevallig was dat nu op die dode boom in het Drents Friese Wold. Omdat de pycnoporellus fulgens niet in ons land voorkwam, is er nog geen officiële Nederlandse naam voor.

De Nederlandse Mycologische Vereniging waar Chrispijn voorzitter van is geweest, stelt voor de paddenstoel 'oranje sparrenhoutzwam' te noemen. Heerlijk zulke verhalen. Toch iets nieuws onder de zon.