Vierdaagse bevordert al 40 jaar fietstoerisme in Appelscha

Appelscha - De Fiets4daagse Appelscha bestaat 40 jaar. De jubileumeditie is van dinsdag 13 t/m vrijdag 16 augustus.

In 1979 werd de vierdaagse door een commissie bestaande uit Plaatselijk Belang en VVV Appelscha samen met de plaatselijke fietsenmaker Tjeerd de Jong opgericht. Op 7 juli 1988 werd de Stichting Fietsvierdagse Appelscha opgericht en de commissie opgeheven. Het doel van de stichting is nog steeds het bevorderen van het rijwieltoerisme in en rondom Appelscha.

Vijftig vrijwilligers

Jaarlijks verwelkomt de stichting tussen de 2000 en 2500 fietsers. De deelnemers komen uit het hele land en sommige zelf uit het buitenland. Ongeveer vijftig vrijwilligers staan klaar om het fietsen in goede banen te leiden. Start en finish is in het Racket & Health Centre. Elke dag is er livemuziek in de sporthal.

Vier routes

Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 25/30, 40/45 en 60/65 kilometer. Op de eerste dag staat de Peggeroute op het programma. De lange route voert via Boswachterij Bakkeveen, Siegerswoude en de Wilp naar de stempelpost in Bakkeveen. Daarna gaat het naar Donkerbroek terug richting Appelscha.

Op de tweede dag voert de Oude Willem route door de Tachtig bunder en de Compagnonsbossen van Ravenswoud. Verder gaat het richting Smilde, het Hijkerveld en Oranje, Hooghalen, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Oude-Willem terug naar Appelscha.

De Bultingerveld route voet via Elsloo, Boschoord en Oosterstreek, Boijl, Vledder, Frederiksoord en Wilhelminaoord naar Noordwolde. De terugweg gaat via Oosterstreek terug naar Appelscha. De laatste dag is de Tilgrupsroute, die gaat richting Diever, Doldersumerveld en Uffelte.

Het vertrek is elke dag tussen 8.30 en 12.00 uur.