Martijn Dijkstra wint op de Bosberg

Appelscha - Martijn Dijkstra uit De Knipe won zondag de Ronde van Appelscha bij de elite en beloften. Bij de amateurs ging de overwinning naar Cor van Leeuwen uit Borger.

Er gingen bij de elite en beloften 54 renners van start op De Bosberg. Door de deelname van de Japanner Hideyuki Takagi uit Kyoto kreeg de 45e editie zelfs een internationaal tintje. Al in de tweede van de 26 te verrijden rondes ontstond er een kopgroep van vier man. Sjors Dekker uit Groningen, Martijn Dijkstra, Guillaume Visser uit Heerenveen en Johan Knol uit Bakkeveen namen al snel een voorsprong van 25 seconden en stonden die in het verdere koersverloop niet meer af.

Marge slinkt

Het peloton weigerde zich er bij neer te leggen en ging opnieuw in de aanval. In de laatste ronde bedroeg de marge een aantal seconden. Voor Martijn Dijkstra en Guillaume Visser reden om vroeg de sprint aan te gaan. Dijkstra bleek over de beste benen te beschikken en met enkele fietslengtes verschil verwees hij Visser naar de tweede plaats. Ronald Kruijer uit Donkerbroek eindigde als 24e en Jorjan Jorritsma uit Boijl werd 38e.

Amateurs

Cor van Leeuwen uit Borger was de sterkste bij de amateurs. De 67 renners maakten er, door er vanuit het begin een hoog tempo te onderhouden, een aantrekkelijke wedstrijd van. Door de hoge snelheden bleek het lastig te ontsnappen uit het peloton. Een massasprint leek de beslissing te moeten brengen, maar Cor van Leeuwen ontliep de sprint door tijdig weg te springen en met een meter of tien voorsprong naar de overwinning te rijden.