Vaste donateur pakt royaal uit na proloogwinst Lemmer

GROU - De eerste klap bij de openingswedstrijd van de SKS op Grou was zaterdag een daalder waard voor de Lemster schipper Albert Jzn. Visser. Leidend vanaf het eerste rak gaf hij zijn volle neef Douwe Azn. Visser van Grou en dus op eigen water vlak voor de finish het nakijken, maar een daalder heeft twee leuke kanten.

De gedeelde vreugde werd dubbele vreugde voor hem en zijn mannen: op de feesttafel van zijn volgschip zou symbolisch duizend euro liggen. Een dankbare donateur, één van de ruim duizend, van Stichting Lemster Skûtsje beloofde voor de eerste binnenkomst van Lemmer duizend euro’s te schenken voor een feestje. Binnen een uur na de finish rinkelde de kassa.

 

Royale gebaren kenmerkten ’s ochtends bij de routebespreking in het Theehuis al de dag. De aanwezigheid van Maarten van der Weijden die de Elfstedentocht zwom voor een goed doel werd door schipper Gerhard Pietersma van Earnewâld meteen beloond. “We hebben diep respect voor je” aldus Pietersma over diens prestatie in het water. Na de skûtsjerace mag de Foundation van Maarten daarom kosteloos gebruik maken van Twee Gebroeders van Earnewâld voor sportieve ontmoetingen op het water. Andere schippers kunnen desgewenst aanhaken op dit gebaar van goede wil.

Wind waarschuwing

Royaal kwam Arno Huisman als wedstrijdleider Jaap Zwaga van Langweer tegemoet door na diens harde windwaarschuwing prompt twee van de zes boeien uit de route te verwijderen. “Dan kunnen we wat meer spelen met de eerste boei om er een leuk kruisrak in te houden”, aldus Huisman over de gekozen baan-C met oostenwind als uitgangspunt. Zwaga diende zijn voorstel in, nadat weerman Piet Paulusma de schippers al tipte over windkracht drie tot vier met gaandeweg vlagen tot vijf-zes. Vanwege zijn afsluitende periode ontving Paulusma een ingelijste skûtsjewedstrijdfoto van de schippers met het karakteristiek van een bikkelharde strijd.

Zweefgaffel

Voor de eerste keer in de bijna 75-jarige historie van de SKS werd er gezeild bij een temperatuur van ruim dertig graden. Na de al bloednerveuze start, met Heerenveen als een onverwachte hekkensluiter, gierden de zenuwen opnieuw door de keel bij de eerste boeironding. Na een leidende rol hierbij van Lemmer voor Grou ontspon zich vlak achter hen een hard gevecht om luttele meters tussen Earnewâld en Akkrum. Pieter Ezn. Meeter van Akkrum besloot ogenblikkelijk het veld te verlaten, nadat zijn gaffel in twee delen boven de bemanning zweefde.

Protestdoek

Het logische protest van Akkrum tegen Earnewâld over ruimte bij de boeironding zou de eerste van een bonte serie van zeven vormen. Earnewâld verloor. Evenals Gerhard Pietersma moest zijn broer Jeroen van Drachten veertien punten door een verloren protest noteren. De druiven smaakten zuur voor de gebroeders, doordat ze als derde en vierde binnenliepen.  Auke de Groot van Stavoren won een zaak tegen Drachten, terwijl Heerenveen en Langweer schipper Van der Meulen van Woudsend aftroefden over een protestabele situatie bij de benedenwindse boei. Vanwege averij moet het aantal wedstrijdpunten voor Akkrum voor de eerste wedstrijddag vanaf nu steeds opnieuw worden berekend. De gemiddelde prestatie over de volgende zeildagen zal bepalend zijn voor de eerste dag.

 

Uitslag (na afhandeling protesten): 1. Lemmer, 0,9; 2. Grou, 2; 3. Stavoren, 3; 4. Sneek, 4; 5. Joure, 5; 6. Huizum, 6; 7.Drachten,  d’Halve Maen, 8. Heerenveen, 8; 9. Leeuwarden, 9; 10. Langweer, 10; 11. Drachten, 14 (protest verloren); 12. Earnewâld, 14 (protest verloren); 13. Woudsend, 14 (protest verloren); 14. Akkrum, ….(gemiddelde over volgende wedstrijddagen).