De mens wikt op 48e Open Stal

Oldeberkoop - De 48e editie van Open Stal barst zaterdag 20 juli los. De kunstroute door Oldeberkoop is tot en met zondag 18 augustus toegankelijk.

De expositie, waaraan meer dan 50 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur en heeft als thema ‘De mens wikt…’

Onthulling van kunstwerk

De feestelijke opening van Open Stal is zaterdag 20 juli om 12.15 uur in de tuin van pand 31. Daarna is de onthulling van het kunstwerk De blauwe stad in het Molenbosch. Het Molenbosch krijgt een nieuw kunstwerk, dat bestaat uit een hardglazen plateau waarop een ‘stad’ is gebouwd van gekleurd (dik) blauw glaswerk, zoals vazen, kopjes, asbakken, gebaksbordjes, kandelaars en theelichthouders. In 2019 is gestart met de realisatie.

Kunstroute Open Stal biedt op onverwachte plekken kunst in Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals een kerk, bus, boerderij, garage, school, bos met waterpartijen en diverse galeries.

Zeer uiteenlopend

Voorzitter Peter Hiemstra: ‘Het thema De mens wikt… heeft de kunstenaars geïnspireerd om werk te maken dat betrekking heeft op dit thema of ze hebben werk ingezonden dat al bestond, maar passend is. De technieken, materialen en uitingsvormen zijn zeer uiteenlopend waarmee we hopen te bereiken dat er voor iedere bezoeker iets is te vinden dat in het hoofd meegenomen wordt naar huis.’

De ziel van Anaximenes

Zo wordt de stal van Tjerk Hof omgetoverd tot een installatie waar de relatie tussen lucht en water, geluid en beweging wordt onderzocht door Rien Broekhuijsen, onder de noemer De ziel van Anaximenes. Valya Simpson uit Los Angeles laat metershoge gezichten van textiel verschijnen in de kerk, terwijl in de bus Mirjam Offringa ons confronteert met het gebruik van de smartphone. In de vijver voor Hawar vinden bezoekers het spectaculaire keramische beeld van Pepijn van den Nieuwendijk en Jan Snoeck.

Speurtocht voor kinderen

De kunstroute is 2 kilometer lang. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Voor kinderen wordt een speciale speurtocht uitgezet. Naast kunst biedt Open Stal een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt hier vanaf 15.30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel lokale als Engelstalige muziek.

Jaarlijks zetten 200 vrijwilligers zich in voor de kunstmanifestatie.

www.openstal.nl