‘Blauwe stad’ krijgt plek in Molenbosch in Oldeberkoop

Oldeberkoop - Een glaskunstwerk van Tily Buij en Gerard Groenewoud krijgt vanaf zaterdag een plaats in het Molenbosch in Oldeberkoop. Het is onderdeel van de kunstroute Open Stal.

Het glaskunstwerk staat nu nog in het atelier, maar is klaar voor vertrek naar zijn definitieve plek in het Molenbosch in Oldeberkoop. De plectrum-vormige plaat gehard glas is bedekt met ruim 450 glazen onderdelen: vazen, flessen, asbakken, kandelaars en knikkers, in allerlei tinten blauw en blauwgroen. Bij de vorige editie van de Open Stal zijn er 24 kisten vol blauw glas ingezameld door de bewoners van Oldeberkoop. Ook een orginele vaas uit de glascollectie van Louis Le Roy (van de ecokathedraal in Mildam) is in de sculptuur verwerkt. Deze is geschonken door Peter Wouda van Stichting TIJD, die de nalatenschap van het ideeëngoed beheert. De vaas is tussen de anderen herkenbaar aan het tranparant glazen vogeltje op de top.

Organisch groeisel

De plaat wordt op drie meter hoogte in het bos geplaatst en is van onderaf te bekijken, wat een beeld oplevert van een organisch groeisel van bodems in allerlei kleurschakeringen. Ook op ooghoogte kunnen bezoekers de 'blauwe stad’ bekijken, lopende op een houten plankier, 1.30 meter boven de grond. Dit is de afgelopen maanden gebouwd door de ploeg van vrijwillgers die de parken en bossen van Oldeberkoop onderhoudt. Er is hout uit eigen bos gebruikt.

Complexe groeistructuren

De kunstenaars Tily Buij en Gerard Groenewoud hebben zich laten inspireren door het gedachtengoed van Le Roy. Dat was ook de opdracht. Zij houden zich in hun werk al lange tijd bezig met kunst die gebaseerd is op complexe groeistructuren (de plons, Blokhuisplein, de Waterbar) en verzamelingen (de Aquatheek met 1800 potten slootwater). Ook de watertuinen bij Wetsus in Leeuwarden zijn door hen aangelegd, waarin ze, samen met een ecoloog en studenten, nieuwe soorten eetbare watergroenten kweken.

Het kunstwerk wordt zaterdag 20 juli geopend tijdens de 48e editie van kunstroute Open Stal in Oldeberkoop.