Glasvezel in buitengebied komt in zicht

Oosterwolde - Aannemer Van Gelder Telecom start in augustus met de graafwerkzaamheden in het buitengebied van Ooststellingwerf voor de aanleg van glasvezel.

Naar verwachting wordt er in totaal ruim 300 kilometer gegraven. Eerst wordt een technisch ontwerp gemaakt voor het glasvezelnetwerk. Dit ontwerp wordt gemaakt door de aannemer en Kabelnoord. Ook worden de woningen van alle deelnemers geschouwd. Tijdens de huisbezoeken van de woningschouwer wordt samen met de bewoners in kaart gebracht waar de glasvezelaansluiting in de woning komt.

Blaasploegen

De eerste stap in het aanlegproces van het glasvezelnetwerk is het graven en leggen van glasvezelbuis langs openbare wegen. Daarna wordt de glasvezelkabel vanaf de openbare weg naar woningen gebracht bij iedereen die zich heeft aangemeld voor een glasvezelaansluiting van Kabelnoord. Blaasploegen van de aannemer zorgen ervoor dat de lege buizen van glasvezel worden voorzien. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland met de bewoners om de glasvezelkabel de woning binnen te brengen en het glasvezelaansluitpunt te plaatsen.

Afspraak

Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de nieuwe glasvezelabonnementen wordt er nog een afspraak gemaakt om het glasvezelmodem te plaatsen en te activeren. Zodra de monteur alles werkend heeft opgeleverd kunnen de bewoners snel internetten, TV kijken en bellen via het