Bloemen in bermen op plek glasvezelkabels

Wolvega – De aanleg van glasvezelkabels door de bermen is een mooie kans om daarna die bermen nog mooier te maken. De gemeenteraad van Weststellingwerf wil meer bloemen in de bermen. En als de kabelgeul is dichtgegooid, komt er toch al een handje graszaad overheen. Mag het dan s.v.p. een ander soort graszaad zijn?

Voor wethouder Jack Jongbloed zei toe dat te willen onderzoeken. Hij vindt het idee sympathiek, maar vroeg zich wel af of de inwoners hier wel op zitten te wachten. ‘Daar gaan we nu wel aan voorbij, smaken verschillen, maar we zien als college best wel de voordelen.’ Ook Jesper Kraakman van de VVD pleitte voor overleg met dorps- en buurtverenigingen.

Middel tegen eikenprocessierups

Tom Hartog (Weststellingwerfs Belang) stelde dat bloeiend bermen niet alleen mooi zijn, maar dat ze voor bijen, vlinders en andere insecten een belangrijke voedselbron vormen. ‘Die insecten hard nodig zijn, want die kleine beestjes spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven.’ Gaby Thijssen van GroenLinks voegde er nog aan toe dat een betere biodiversiteit er ook voor zorg draagt dat er minder overlast is van de eikenprocessierups. Hij wees op een experiment eerder in Westerveld.

Een heel belangrijke speler bij de bestrijding is daar de gaasvlieg. De larven van dit diertje eten de eitjes, de larven en ook de eikenprocessierups zelf op. Volwassen gaasvliegen voeden zich met nectar van bloemen. En de dieren gaan in het najaar niet dood, maar overwinteren. Dus moeten de bermen het hele jaar door in bloei staan.

Omdat het helpt tegen de rupsen vond Thijssen het niet nodig om de rekening van het graszaad neer te leggen bij de kabelaars Glasvezel Buitenaf en Kabelnoord, zoals Weststellingwerfs Belang voorstelde. ‘Zie het maar als een investering.’ Om de kosten hoef je het ook volgens D66 niet te laten, maar de rekening neerleggen bij de kabelaars ging Ronald Westerberg ook wat te snel.

Sippe Bron van SDW dacht eerst ‘potverdorie perfect’ maar zag daarna toch praktische problemen. ‘Een gleufje inzaaien valt niet altijd mee. We hebben nogal wat bermen waar de natuur al zelf z’n gang is gegaan, die zijn al mooi, daar moet je geen bloemenrijkmengsel inzaaien. Leg het maar voor aan ambtenaren, is het werkbaar? ‘

Ook D66 wil eerst nog wel wat meer weten. Ronald Westenberg wees op de gevolgen voor onderhoud van de bermen. Er zijn mensen die nu de bermen kaal maaien. ‘Bepaalde mengsels hebben zure grond nodig, er zijn mensen die helemaal geen wilde mengsels willen.’