NiekHoort
Door Niek van der Oord

Vallabregues is het Franse Noordwolde

Het is altijd leuk om tijdens vakantie in het buitenland een onderwerp te vinden dat in onze Stellingwerfse kranten past. Dit jaar was ik in Zuid-Frankrijk, waar een dorp aan de Rhône veel overeenkomsten vertoont met Noordwolde.

De van oorsprong arme bevolking in Vallabrègues verdiende de kost met het vlechten van manden. Die werden gevlochten van wilgenteen, dat in die regio groeide. Net als in Noordwolde is er weinig meer over van de ooit bloeiende bedrijfstak. De historie wordt belicht in een gemeentelijk museum. Het vertoont overeenkomsten met het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde.

Rotancentrum

Ooit stond ik mede aan de basis van dat museum, in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen als het Rotancentrum aan het Manauplein (nu zit in het pand de DA-drogist). Toen ik begin jaren 80 in Noordwolde kwam wonen, werd het altijd bestempeld als het Rotandorp.

Van de bijzondere vlechtgeschiedenis was echter weinig tastbaars meer te zien. Met mijn (veel te jong overleden) buurman Harry Scheltinga werd het idee bedacht een museum op te richten waarin de vlechthistorie permanent werd belicht. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Rotancentrum en later de realisatie van het Nationaal Vlechtmuseum in de voormalige Rietvlechtschool.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Ik ben al jaren niet meer actief betrokken bij het Vlechtmuseum, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet kan gaan. Toen ik in Frankrijk in een toeristische gids een vlechtmuseum in Vallabrègues ontdekte, moest ik dat natuurlijk bezichtigen. Het is een leuk, kleinschalig museum. Duidelijk werd dat Vallabrègues zonder overdrijving het Noordwolde van Frankrijk kan worden genoemd. Zij waren ook geïnteresseerd in de geschiedenis van Noordwolde en de opzet van het Nationaal Vlechtmuseum.

Fransen zien samenwerking zitten

Een soort van samenwerking zien de Fransen wel zitten. Bij terugkeer in Noordwolde heb ik directeur Aimèe Streefland van het Vlechtmuseum ingeseind. Ook zij reageerde enthousiast. Hopelijk leidt het tot iets moois waar beide musea van profiteren.

In de buurt van Montpellier kwam ik nog iets tegen dat aan Noordwolde kan worden gelinkt. Op een rotonde in het stadje Sommières staan een oude tramwagon en een tramlocomotief op een stuk rails te pronken. Daar is een waterpomp bijgezet. Het tafereel springt in het oog.

Oude tram wordt opgeknapt

In Noordwolde wordt gepoogd een oude tram op te knappen die een plaatsje krijgt bij het voormalige tramstation. Met de tram werden duizenden in Noordwolde gevlochten meubelen vervoerd. De door een aantal enthousiastelingen ‘Noordwolde ‘ opgeduikelde tram zag er in mijn ogen uit als een brok roest. Er moet veel gebeuren om er iets moois van te maken. Ik hoop dat het lukt. Sinds Sommières zie ik het idee meer zitten. Maar dan moet er wel een wagon achter waarop de gevlochten meubelen staan opgesteld.