Snakken naar de streep op snikkehete Snikkerun

Haulerwijk - Het was de warmste 29 juni ooit gemeten in Nederland. Net op die zaterdag stond de vijfde editie van de Snikkerun in Haulerwijk gepland. De hitte mocht de pret niet drukken. Tientallen lopers en lopertjes deden fanatiek mee aan alle looponderdelen.

Om 18.30 uur was het nog steeds boven de 30 graden. Maar ondanks de brandende zon, ging een aantal kinderen tussen de 3 en 5 jaar van start. Al puffend en hijgend haalde iedereen na een rondje om het hoofdvoetbalveld gelopen te hebben, de finish. Een van de deelnemers was de driejarige Mila van der Veer uit Een West. Alle lopertjes werden ‘in het zonnetje gezet’ en ontvingen een medaille.

Stempelrun

Soortgelijke taferelen speelden zich af toen de 6 tot 8-jarigen en vervolgens de stempelrun voor 8 tot 12-jarigen aan de beurt waren. De 6 tot 8-jarigen liepen twee rondes om het voetbalveld, terwijl de stempelrun over zes minuten ging. Op elke hoek van het voetbalveld moest een stempel worden gehaald.

Nieuws parcours

Terwijl de kinderen zich in het zweet werkten, zochten de inmiddels gearriveerde 5 en 10-kilometer lopers de schaduw op. Zij moesten nog even wachten op het startschot. Exact om 19.30 uur werden de 10-kilometerlopers weggeschoten door Haulerwijkster skeelertalent Maya de Jong. Voor de lopers van de 10 kilometer was een compleet nieuw parcours uitgezet, dat deels buiten de bebouwde kom van Haulerwijk liep om daarna via een paar woonwijken en het bos weer terug te keren naar de finish bij het voetbalveld. Vooral de ronde door de woonwijken leverde erg veel aanmoedigingen op.

Met 36.24 was Merwin Dollison uit Wehe den Hoorn de snelste man. Anna Veldkamp uit Groningen was in 45.03 de snelste vrouw. De 5 kilometerging werd gewonen door Henri Harmsen uit Drachten in 17.50. Linda Ooms uit Tonden was de snelste vrouw in 19.12.

Hitteplan

De organisatie zette het hitteplan in. Met extra waterpunten, drinkbekers, sponzen en tuinsproeiers werden de 115 lopers en 20 kinderen zover als mogelijk koel gehouden. Na afloop was er voor iedere loper drinken, fruit en bouillon beschikbaar. Er was een dompelbad bij de finish geregeld. De organisatie was in handen van 75 vrijwilligers.