Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Vrij zijn voor…

Het is warm, heel warm als ik me buig over de tekst voor deze column. De temperaturen schieten van onder de twintig tot ruim boven de dertig graden heen en weer.

Het vraagt veel aanpassingsvermogen om daar goed mee om te gaan.

Het is als leven, vandaag lacht het je toe en morgen wordt het bedreigd of erger nog. Ook dat vraagt veel van mensen. Hoe ga je daar goed mee om?

De vakanties staan voor de deur; voor velen het moment om even afstand te nemen van de dagelijkse verplichtingen en beslommeringen. Maar er zijn denk ik, minstens zoveel mensen voor wie dat niet is weggelegd. Ouderdom, ziekte, beperkingen van welke aard dan ook maken het onmogelijk. Aan huis en zorg gebonden zit er niets anders op om er daar maar het beste van te maken.

Dat geldt ook voor wie het financieel niet breed heeft; je kunt je geld maar een keer uitgeven.

Het Latijnse woord, vacare, waar ons woord vakantie van afstamt, betekent ‘leeg of vrij zijn’. Vrij zijn voor wat erop je afkomt.

Die vrijheid vinden steeds meer mensen in de stilte en dat is niet alleen voorbehouden aan de welgestelden en gezonden.

Iedereen kan de stilte opzoeken en met een beetje moeite ook vinden. Even geen radio, geen televisie, geen spektakel, maar de stilte tot je laten spreken en in die stilte op het spoor komen van wat er diep in jou aan verlangen leeft. Ruimte geven aan dat verlangen.

Ontdekken wat je met jouw beperking nog wel kunt en daar werk van maken. Ervaren wat jouw luisterend oor voor een ander betekent; hoe je een ander daarmee helpt.

Jan Kortie, stembevrijder, leert mensen hoe zingen kan helpen om weer in harmonie met jezelf en het leven te komen, om het passende levensritme te vinden, om de vitaliteit te laten stromen.

Dat is wat ik u voor deze zomer zou willen toewensen: ontdekken welke energiebronnen er in u zelf te vinden zijn om vervolgens, naar uw aard, lichter en luchtiger het nieuwe seizoen in te gaan. In vrede met wat is en met blijdschap om wat mogelijk is.

Neeltsje Bouma, pastor RK-parochie De Heer die wederkomt