Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… compenseren

Ik noem het zelf altijd het ‘fuck it’ moment (ja, in mijzelf natuurlijk he, want dat zijn - in deze combinatie - twee heel lelijke woorden die me weer een boete van €0,50 opleveren als ik dat hardop zeg). Dat moment waarop je denkt: ‘laat maar’.

Over het algemeen is er iets te eten of te drinken in het spel als ik dat denk. Dan neem ik nog één puntje pizza. En neem mezelf plechtig voor om morgen een balansdagje te doen. Ter compensatie.

Want compenseren, dat is héél verantwoord. Ik kan gerust mijn kinderen overladen met snoep op dag vier van de avondvierdaagse, want ze hebben de dagen ervoor respectievelijk 20 en 40 kilometer gelopen dus in wezen is al dat snoep er al afgelopen. Dat we al die avonden ook om half 5 al aan de pannenkoeken / broodjes knakworst / pizza zaten, dat tellen we voor het gemak even niet mee. En dat ze dus ook om 20.00 uur - nadat ze de respectievelijke vijf en tien kilometer in de kuiten hadden zitten - omvielen van de honger dus nog éven een bakje chips namen - dat vergeten we ook even. Want anders is er niets meer aan, aan dat compenseren. Dus zijn ze op donderdag behangen met snoep.

Want zo doe je dat dus, compenseren. En nou is dit op kleine schaal, maar je kunt het dus ook op grote schaal toepassen. Zo zijn we recent met het vliegtuig op vakantie gegaan, wat milieutechnisch gezien niet zo heel erg verstandig is. Nou had ik wel zeker een week geen vlees gegeten en we kopen altijd biologische eieren, maar dat was in het geval van met vijf personen 3 uur vliegen echt niet voldoende.

Dus planten we bomen. Nou ja, dat doen wij niet hoor, dat laten we doen. De staatkundige dienst die verantwoordelijk is voor het herplanten van bomen ter compensatie van ons eliminatiegedrag doet dat. Samen met de maatschappij die ervoor zorgt dat ik in mijn auto kan rijden. Ik heb wel eens gehoord dat ze dat niet zo heel netjes doen, dat olie boren en zo, en dat ze hier en daar een klein stuk aarde zo vervuilen dat je er alleen naartoe kunt in een astronautenpak, maar dat compenseren ze dus door een miljoen bomen te planten.

Is dat nou niet lief? Oh ja, en dat betalen wij. Aan de pomp. Eurootje per tankbeurt en alles is gecompenseerd. Praten we nergens meer over.

Fuck it.