Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Gevoelige voetjes

Het kampeerseizoen is inmiddels volop in gang. Hoewel kamperen altijd heerlijk is, moet ik toegeven dat ik het midden in de winter toch ook wel wat te koud vind.

Daar hoeven we ons de komende maanden geen zorgen om te maken. Heerlijk om er in een weekend of vakantieweekje op uit te trekken met een tentje en wat minimale benodigdheden, even weg van de dagelijkse dingen. Een van die benodigdheden is meestal een anti-muggengoedje. Het hangt een beetje van je bestemming af, maar meestal is zoiets toch wel prettig om mee te hebben. Denk aan citronella, DEET of het fameuze Schotse ‘Skin So Soft’.

Genoeg keuze aan muggenverjagers tegenwoordig. Vaak werkt een simpele citronellacrème prima, maar als je echt iets sterks nodig hebt, dan is DEET toch het meest effectief. Het is naar, chemisch spul, en je wilt het absoluut niet onnodig gebruiken (het tast plastic, viscose en leer aan en heeft eenzelfde bestanddeel als bepaalde zenuwgassen). Mocht je echter wanhopig worden van alle muggenbulten of veel risico lopen op tekenbeten, dan kun je naar dit laatste redmiddel grijpen. Voor kinderen en zwangere vrouwen wordt het gebruik afgeraden.

Het verschil in effectiviteit met andere stofjes zit hem vooral in hoe DEET de beesten op afstand houdt. Waar de meeste muggenverjagers een sterke of (voor muggen) onaangename geur verspreiden, doet dit spul meer. Een recent onderzoek laat zien dat ook muggen die niet kunnen ruiken zich er door laten afweren. Via een aantal vervolgexperimenten bleek uiteindelijk dat muggen best door een met DEET besmeerde huid heen willen prikken, zolang ze hun voeten er maar niet op hoeven te zetten. Jazeker, de onderzoekers hebben voor een laatste test de individuele pootjes van muggen ingepakt om te testen of daar het verschil zat. Wat je al niet doet voor de wetenschap…

Hoe dan ook, op de pootjes van muggen zitten minuscule haartjes die allerlei stofjes kunnen waarnemen. Registreren ze daarmee iets dat mogelijk gevaarlijk is, dan gaan ze daar niet zitten.

Ik moet zeggen, met zulke informatie krijg je toch wel wat meer waardering voor ‘die vervelende’ muggen, of niet?

Hoeveel weet jij over steekmuggen?

1. Wat is de Latijnse naam van de familie van steekmuggen?

a. Asilidae

b. Bombyliidae

c. Culicidae

2. Hoeveel paar vleugels heeft een steekmug?

a. Eén

b. Twee

c. Drie

3. Waarmee kun je steekmuggen onderscheiden van andere muggen, zoals dans- en langpootmuggen?

a. Pootlengte

b. Hebben van een zuigsnuit

c. Aantal vleugels

4. Wat eet het mannetje van de steekmug?

a. Bloed

b. Nectar

c. Andere insecten

Antwoorden: 1c; 2a; 3b; 4b