Kinderen krijgen les over weidevogels bij Nieuw Weper

Oosterwolde – Boerderij Nieuw Weper in Oosterwolde ontving afgelopen week een basisschoolklas voor een weidevogelles. Groep 5/6 van de Rehobothschool uit Oldekerk deed mee aan een knutselwedstrijd van de Poiesz, waarbij ze een zo mooi mogelijke vogel moesten knutselen.

Uit alle inzendingen is deze klas als winnaar uit de bus gekomen om op excursie te gaan bij de Weide Weelde boer.

Familie Van Daatselaar is één van de twaalf Weide Weelde boeren. Deze boeren runnen het bedrijf met extra aandacht voor weidevogels en natuur. Van de melk die ze leveren worden Weide Weelde producten gemaakt. ‘Deze klas had zelfs een weidevogellied gemaakt. Ze stuurden een filmpje mee. Het lied hebben ze hier natuurlijk ook nog even ten gehore gebracht’, zegt Hanneke van Daatselaar van Nieuw Weper.

Na een rondleiding over de boerderij gingen ze in groepsverband allerlei opdrachten uitvoeren over weidevogels. Een opdracht was een soort van Wie ben ik. De kinderen kregen een haarband om met een afbeelding van een vogel. Zij zagen zelf niet wat voor vogel erop stond en moesten het aan de hand van vernuftige vragen raden. Voor zich hadden ze een kaart met zes mogelijke vogels. Met de vraag of ze een snavel hadden, kwamen ze er dus niet. ‘Toen één van de kinderen vroeg of hij een kuifje had, wist hij het zeker. Hij was een kievit.’

Ook moest de jeugd in het land op zoek naar voedsel voor de vogel. In de berm, waar de Weide Weelde boer veel bloemen heeft staan, stonden ook kruiden. De één na de andere werd gevonden. Ook diverse insecten werden geïnspecteerd met een loep. Verder konden ze met verrekijkers aan de gang en moesten de groepen raden welk eten bij welke vogel hoorde. En ze moesten zelf een nest maken en die zo goed mogelijk beschermen, zodat de koe het nest niet plat zou trappen. ‘Het werd een leuke ochtend en de kinderen vermaakten zich uitstekend’, zegt Van Daatselaar.

Boerderij Nieuw Weper verzorgt rondleidingen en andere activiteiten en is ook aangesloten bij stichting De Boer op Noord. Vanuit deze stichting verzorgt Hanneke van Daatselaar boerderijlessen voor het basisonderwijs. De boerderijlessen zijn afgestemd op de verschillende leeftijden en sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs. Een les inboeken kunnen leerkrachten heel makkelijk zelf doen, via www.deboeropnoord.nl. Na dit educatieve deel stond er een lunch klaar voor de kinderen.

www.nieuwweper.nl