Drie dode dassen in twee dagen in Stellingwerven

Oosterwolde/Boijl – De dierenambulance De Wouden uit Drachten meldt via Facebook twee doden dassen in twee dagen. Ook bij Appelscha is vanochtend een dode das gevonden.

Vrijdag is een gewonde das opgehaald bij Oosterwolde. Het beest is naar de opvang Fûgelhelling in Ureterp gebracht. Daar is de das overleden aan zijn verwondingen. Zaterdag volgde een melding van een gewonde das die was aangereden op de Boijlerweg tussen Boijl en de oude zuivelfabriek in Elsloo. Degene die de das heeft geraakt is blijkbaar ‘gewoon’ doorgereden.

Krista Winters meldt op Facebook dat ze de das daar levend aantrof in de eigen uitwerpselen. ‘Ik heb de dierenambulance gebeld en haar verder in het gras gelegd zodat ze veilig lag. Er kwamen drie grote landbouwvoertuigen langs. Ze probeerde nog weg te kruipen over de weg. Ik heb haar gelukkig wel zo kunnen neerleggen dat er niemand meer overheen kon rijden.’

'Aangereden dieren melden'

Ook deze das heeft de aanrijding later ondanks de hulp van Winters niet overleefd, zo meldt de dierenambulance De Wolden. Harm Holwerda meldt een derde dode das, op de vroege zondagochtend rond 1.00 uur op de Drentseweg in Appelscha. Er wordt door de Dierenambulance dringend gevraagd aangereden dassen en reeën wel te melden, zodat gekeken kan worden of ze zogend zijn en er dus verder gezocht moet worden naar eventuele jongen. 

De Fûgelhelling vestigt record

De Fûgelhelling hield zaterdag een open dag. Er zijn het afgelopen jaar meer wilde vogels en zoogdieren opgevangen dan ooit daarvoor. Er werden maar liefst 10.611 dieren binnengebracht, een groei ten opzichte van 2017 van 3.057 dieren of ruim 40 %. Daaronder1229 merels en 689 egels.

De groei werd hoofdzakelijk veroorzaakt door uitbreiding van het verzorggebied. Alle dieren uit de gemeente Groningen worden nu, als gevolg van een overeenkomst met Dierenbescherming, ook naar Ureterp gebracht. Minder blij zijn ze daar met alle ‘thuisdieren’ die worden gebracht. Vorig jaar alleen al 330 postduiven en inmiddels worden ook al kippen en hanen gedumpt.