Jan Huitema voert actie op de trekker in Scheerwolde

Makkinga - Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga deed met 110 andere boeren mee aan de actie ‘Doesnormaal!’ Hij heeft sinds 2012 samen met zijn vader een melkveehouderij met 130 koeien.

Ruim honderd dierenactivisten bezetten een week geleden een varkenshouderij in Boxtel. Ze wilden media toegang geven tot de stallen van het bedrijf om daarmee aandacht te vragen voor dierenleed op Nederlandse boerderijen. Later op de dag verzamelden zich tientallen boeren bij het bedrijf voor een tegenprotest.

Frustraties boeren

Er kwam dus ook een tegengeluid vanuit Scheerwolde in de kop van Noordwest-Overijssel op initiatief van melkveehoudster Eline Vedder uit Ruinerwold. ‘Er zit veel frustratie bij iedereen, veel onmacht. Er speelt een gevoel van onveiligheid. Het raakt mensen, dat zie je. Die energie wilden we omzetten naar iets positiefs.’ Huitema dankte Vedder voor het initiatief en twitterde: ‘Wij wilden graag een stil verzet, dat dit niet kan zo. Niemand heeft het moreel recht om zomaar bij iemand op het erf te komen.’ 

'Doe es normaal'

Met ruim 120 trekkers werden in een weiland de woorden 'doe es normaal' gevormd. Huitema: ‘Omdat ik sta voor normaal met elkaar omgaan, ook als je van mening verschilt. Het begint allemaal met respect. Want boeren: die hebben we hard nodig.’ Danny Boersma uit Steenwijk: ‘Het zou mooi wezen als iedereen elkaar voortaan gewoon met respect behandelt.’

Jan Huitema is sinds juli 2014 van het Europees Parlement, waar hij zich bezighoudt met landbouw en plattelandsontwikkeling. Hij staat op de tweede plaats van de VVD-kieslijst voor de Europese verkiezingen a.s. donderdag.