Historische Vereniging herdenkt Meester Lok, met dochter

Ravenswoud - Het is precies 75 jaar geleden dat Anje Lok bruut werd vermoord door de handlangers van de Sicherheitsdienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Historische Vereniging van Appelscha en omstreken (HVA) herdacht meester Lok zondag met Janny Lok (de dochter van meester Anje Lok) en enkele familieleden en vrienden uit die tijd.

Oud voorzitter en erelid van de HVA, Henk Jongsma hield een toespraak bij het herdenkingsmonument dat op de muur van de voormalige basisschool in Ravenswoud is aangebracht. Na afloop werden bloemen neergelegd.

Vervolgens was er in de Hoolten Klinte gelegenheid om even bij te praten. Een van de genodigden was Andries Postma. Hij was het lagere schoolvriendje van Janny Lok. Ze had hem, nadat ze  in 1945 uit Appelscha waren vertrokken, niet weer gezien.

Jacques Ram, inwoner van Ravenswoud, had een mooie verrassing voor de familie Lok. Na een lekkage in zijn huis was hij op zoek gegaan naar de oorzaak en tijdens die zoektocht had hij een rolletje papier gevonden. Omdat hij toch aan het opruimen was, had hij dit meegenomen. Toen hij het rolletje papier afrolde bleek dat het een tekening van Anje Lok was uit 1940. Hij heeft deze tekening aan Janny Lok overhandigd. Zij was bijzonder verrast en vond het een geweldige vondst. De herkomst van de tekening is niet helemaal duidelijk, dit zal ongetwijfeld verder worden uitgezocht. 

Voor de genodigden blikte Anne Veenstra terug op zijn jeugdjaren in Ravenswoud. Zijn verhaal werd ondersteund door foto’s uit het verleden, die bij de aanwezigen veel herkenningen opriepen.

Janny Lok, de genodigden en de HVA kunnen terugkijken op een memorabele dag.