Gemeente zet vrijwilligers in de spotlights

Oosterwolde - Inwoners van en organisaties in Ooststellingwerf die zich altijd op vrijwillige basis inzetten voor een ander, zijn vrijdag door de gemeente in de spotlights gezet tijdens de jaarlijkse Vrijwilligersawards.

Ruim 80 vrijwilligers in Ooststellingwerf ontvingen een bedankje voor hun inzet als vrijwilliger.

‘Zij maken het verschil’

De gemeente heeft een oproep gedaan aan inwoners. Hierin werd gevraagd om vrijwilligers, waarvan ze vinden dat ze wel eens in de spotlights gezet mogen worden, aan te melden. Dit resulteerde in 91 vrijwilligers, 10 jonge vrijwilligers en 4 vrijwilligersorganisaties, die door in totaal 22 personen zijn voorgedragen. Wethouder Esther Verhagen bedankte alle aanwezige vrijwilligers voor hun inzet van de afgelopen jaren: ‘In de hele wereld leven we samen, maar een samenleving is overal anders. Eén ding is en blijft altijd hetzelfde: wat we voor elkaar doen maakt de samenleving. Onze vele vrijwilligers geven kleur en warmte aan onze samenleving en daardoor maken zij hét verschil.’

Alle aanwezige vrijwilligers ontvingen een zonnebloem met een VVV cadeaubon ter waarde van 75 euro als dank voor hun inzet.

Cheques

Deze dag werden ook de vrijwilligersprijzen uitgereikt aan drie vrijwilligersorganisaties. Stichting Nobilis ontving een cheque van 1000 euro, muziekvereniging Crescendo Makkinga ontving 1500 euro en het Digitaalhuis ging met een cheque ter waarde van 2000 naar huis. Naast deze organisaties was Amnesty International, afdeling Oosterwolde, genomineerd. De organisatie viel net buiten de prijzen. De individuele vrijwilligers gingen wel met bloemen en een cadeaubon naar huis.

Jonge vrijwilligers

Jongeren zijn vaak druk met school, huiswerk en sport. Of hun eerste baan. Toch waren er ook jonge vrijwilligers voorgedragen voor een attentie. Sterre Schotanus en Fleur Frans hielpen schooljaar 2017/2018 de gymjuf van gymvereniging Haule. Dit deden ze om de week, na schooltijd. Sterre en Fleur zaten toen in groep 8. Dit schooljaar hebben Yoran Stelma en Celina Schotanus uit groep 8 hun taken overgenomen. Ook de 26-jarige Alice de Jong werd in de spolights gezet. Ze helpt bij de organisatie van JOPPOP, draait Soosdiensten in Appletown in Appelscha en is ook al jaren leidster bij vakantiespelweken.

Plek voor Talent

Tijdens de vrijwilligersawards werd ook de nieuwe naam van het Steunpunt Vrijwillige Inzet officieel bekend gemaakt: Plek voor Talent. Plek voor Talent brengt organisaties en vrijwilligers samen. Organisaties kunnen er terecht als ze op zoek zijn naar een vrijwilliger, vrijwilligers kunnen er terecht voor vrijwilligerswerk. De nieuwe naam is niet het enige dat is gewijzigd, vrijwilligers kunnen ook terecht op een volledig nieuwe website www.plekvoortalent.nl