Ouders weten Kindercentrum Bellis te vinden

Appelscha – Kindercentrum Bellis viert haar eerste verjaardag. Reden te meer om op te maken hoe het gaat met de opvang in de bossen van Appelscha. Loopt het? Bevalt het? En ook: wat maakt deze kinderopvang zo bijzonder?

‘Het loopt goed’, zegt eigenares Renske Olthof. ‘In het begin hadden we een paar kinderen, maar ouders weten ons steeds beter te vinden. We hebben pas weer een aantal aanmelding binnen gekregen.’ Te druk wordt het er niet, benadrukt ze. ‘Bellis is kleinschalig, zodat we aandacht hebben voor elk kind.’ Ze heeft een maximum gesteld op veertien kinderen per dag, waar andere opvangen een veelvoud accepteren.

Bellis is gevestigd op het terrein van OlmenEs, een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Antroposofie is de basis. Dat houdt in dat alles ingericht is op innerlijke ontwikkeling. Daar is het Bellis ook op ingericht. Zo spelen de kinderen met houten speelgoed. De poppen? Die hebben geen gezichtsuitdrukking. Olthof: ‘Je ziet tegenwoordig vaak dat poppen hun ogen open hebben als ze rechtop staat en als ze liggen de ogen automatisch sluiten. Wat dacht je van de drukknopjes op de poppen? Je kunt ze allerlei geluidjes laten maken. Dat soort speelgoed is hier niet. We laten het de kinderen zelf bepalen door creatief te zijn. Ze bedenken zelf in wat voor stemming de pop is. Daar leren ze hun fantasie beter door gebruiken.’ Bellis heeft alles ingericht op cognitieve en motorische ontwikkeling. ‘Dat vinden wij belangrijk’, zegt Olthof. Een radio of televisie is dan ook niet aanwezig in het pand. ‘We zingen zelf.’

Daarnaast gaan de kinderen een paar maal daags naar buiten. ‘We bezoeken de speeltuin, we ontmoeten de bewoners, we maken een wandeling in het bos en nog een groot pluspunt is de kinderboerderij met tal van dieren.’ Daarnaast is de bosrijke omgeving heel gezond en het geeft veel rust.

In de kinderopvang is rust ook een speerpunt. De kinderen krijgen niet te maken met veel medewerkers. ‘We houden het bij één leidster per dag, die van het openen tot sluitingstijd werkt.’ Het uit zich in blije kinderen en een vertrouwde omgeving. Mirjam de Boer uit Drachten is werkzaam op de OlmenEs en spreekt lovend over Bellis, wat overigens madeliefje betekent in het Latijn. ‘Ik merk aan mijn zoon, Tijn, dat hij hier graag komt. Hij ging voorheen naar een andere opvang, waar hij zich minder prettig voelde. Daar huilde hij elke keer als we hem er naartoe brachten, bij Bellis is hij gehecht aan het personeel’, vertelt De Boer. Dat zijn Goitske Hoekstra en Renske Oltholt. ‘Bovendien is het een uitkomst als je hier werkt. Personeel kan hun kinderen naar het kindercentrum toebrengen en ze zelf voeden in de pauze. Waar vind je dat?’, legt de moeder van Tijn uit. Hij is anderhalf jaar. Terwijl zijn moeder hem wil meenemen naar huis, heeft hij geen aandacht voor haar. Hij blijft spelen.

Kindercentrum Bellis is niet alleen voor het personeel van OlmenEs. Ook mensen uit Appelscha en dorpen er omheen brengen hun kinderen naar Bellis. ‘Het is allemaal mogelijk. Wij verwelkomen elk kind, zolang het maximum aantal van veertien kinderen per dag nog niet bereikt is’, vertelt de eigenares.

Speelplaats

Olthof vindt de locatie een uitkomst. ‘Als we eens op pad zijn met de kinderen, komen we vaak bewoners tegen, die geïnteresseerd zijn. Ze kennen natuurlijk alle medewerkers en zijn benieuwd welk kind bij wie hoort. We zijn daarnaast erg gelukkig met de bakkerij en moestuin op het terrein. Wat de kinderen hier te eten krijgen is biologisch en door bewoners van OlmenEs zelf verbouwd en gemaakt. Heel bijzonder en vooral ook heel lekker.’ De tuinploeg is momenteel bezig met de aanleg van een buitenplaats naast Bellis. Een ruimte van ongeveer tien bij tien meter met een terras krijgt een zandbak. ‘Het wordt vooral een plek waar we, hopelijk binnenkort al, kunnen spelen met schepjes, emmertjes en fietsjes en misschien komt er nog een glijbaan.’

www.kindercentrumbellis.nl