Donkerbroek is blij met Koopmans Welvaartdraai en fitnesspark

Donkerbroek - De in 2016 geopende draaibrug in Donkerbroek gaat de Koopmans Welvaartdraai heten. Uit de vele inzendingen is die naam door Dorpsbelang en de gemeente gekozen.

De Koopmans Welvaart is het beurtschip dat vanaf 1907 dienst deed als beurtschip op de Turfroute. De eerste jaren onder de naam De Eersteling en vanaf ongeveer 1915 onder de naam Koopmans Welvaart. In 1927 is er een nieuwe boot te water gelaten onder de naam Koopmans Welvaren. Door de opkomst van het wegvervoer is de handel per boot in 1937 gestopt. Het schip is aan de wal gelegd in Donkerbroek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het schip weer een aantal jaren in de vaart geweest voor het vervoeren van levensmiddelen en grondstoffen. In de Tweede Wereldoorlog heeft er een schip dwars in de vaart gelegen om zo de verbinding tussen de beide oevers te vormen.

Dat was nodig doordat de Duitsers de brug bezet hielden en/of beschadigd hebben. Het schip is onlangs gerenoveerd en vaart nu onder de naam Johannes Veldkamp in Drenthe als rondvaartboot. De draaibrug is in 2016 door de provincie aangelegd in het kader van de verdubbeling van de N381. Wethouder Jouke Jongsma onthulde de naam.

Fitnesspark

Aansluitend staken de aanwezigen de brug over voor de feestelijke opening van het Outdoor Fitness park. Die taak nam sterke man Wout Zijlstra voor zijn rekening.  Een dergelijke park was al langere tijd een wens in Donkerbroek.