Draaibrug Donkerbroek heet de Koopmans Welvaartdraai

Donkerbroek - De in 2016 geopende draaibrug in Donkerbroek gaat de Koopmans Welvaartdraai heten. Uit de vele inzendingen is die naam door Dorpsbelang en de gemeente gekozen.

 De snikke “Koopmans Welvaart” is het beurtschip dat vanaf 1907 dienst deed als beurtschip op de Turfroute. De eerste jaren onder de naam “De Eersteling” en vanaf ongeveer 1915 onder de naam “Koopmans Welvaart”.

In 1927 is er een nieuwe boot te water gelaten onder de naam “Koopmans Welvaren”. Door de opkomst van het wegvervoer is de handel per boot in 1937 gestopt. Het schip is aan de wal gelegd in Donkerbroek.

Tijdens de oorlog weer in de vaart

Tijdens de tweede Wereldoorlog is het schip weer een aantal jaren in de vaart geweest voor het vervoeren van levensmiddelen en grondstoffen. In de Tweede Wereldoorlog heeft er een schip dwars in de vaart gelegen om zo de verbinding tussen de beide oevers te vormen.

Dat was nodig doordat de Duitsers de brug bezet hielden en/of beschadigd hebben. Er is nergens documentatie gevonden dat het deze boot is geweest maar het is wel aannemelijk doordat dit de enige boot was die in deze periode hier voer.

Nu in Drenthe als rondvaartboot

Het schip dat in 1907 in Lemmer is gebouwd is onlangs gerenoveerd en vaart nu onder de naam “Johannes Veldkamp” in Drenthe als rondvaartboot.

De draaibrug over de Opsterlandse Compagnosvaart is in 2016 door de provincie aangelegd in het kader van de verdubbeling van de N381. Tot op heden had de brug geen naam. Op woensdag 15 mei onthult wethouder Jouke Jongsma het naambord van de nieuwe draaibrug.

Opening Outdoor Fitness Donkerbroek

Aansluitend kan de brug worden overgestoken voor de feestelijke opening van het Outdoor Fitness park. Die taak neemt Wout Zijlstra, de sterke man uit Fryslân, voor zijn rekening.  Een dergelijke park was al langere tijd een wens in Donkerbroek. Het werd gerealiseerd dankzij bijdragen van het Oostellingwerf Fonds, de Rabobank, het Mienskipsfonds en de stichting Bercoop Fonds.