Project Stille getuigen opent in Oold Ark

Makkinga - Het project Stille getuigen is de nieuwste expositie van museum Oold Ark in Makkinga.

Al sinds een half jaar zijn de vrijwilligers van het museum druk doende met het realiseren en inrichten van het project en vanaf nu is het te bewonderen. Het gaat om een tentoonstelling die niet alleen het oude gereedschap laat zien, maar de levende beelden van vroeger hebben zij er bij gehaald.

Archief

‘We hebben allemaal beroepsgroepen geselecteerd op de bovenverdieping’, zegt Jan Veenstra van Oold Ark. In het archief van het Fries Filmarchief in Leeuwarden is een schat aan historisch filmmateriaal gevonden. ‘Elke beroepsgroep heeft een eigen scherm waarop speciaal daarvoor gemonteerde filmpjes te zien zijn.’ Er kan goed bekeken worden hoe het gereedschap, wat over het algemeen uit handgereedschap bestaat, gebruikt werd. De uitoefening van dertien ambachten komt voorbij. De vrijwilligers van het museum hebben tevens teksten bij de historische beelden gemaakt. Ook zijn er andere voorwerpen opgesteld om de tentoonstelling compleet te maken.

Stille getuigen wordt officieel geopend op zaterdag 25 mei 2019 om 14.30 uur door wethouder Marcel Bos. Oold Ark bestaat dit jaar precies 25 jaar. Daar wordt kort bij stilgestaan. ‘We hebben onder meer donateurs, vrijwilligers en vrienden van het museum uitgenodigd om voorafgaand aan de opening bijéén te komen. De rest van het jaar doen we er niets aan.’

In het museum is tevens een wisselexpositie te zien. Momenteel gaat die over het conserveren van voedsel. Stille getuigen is te zien tot eind oktober.