‘Het park is werkelijk een oase van rust'

Haulerwijk - Renate van der Zaag (33) uit Haulerwijk is vastbesloten Chaletpark De Keizerskroon, dat haar vader in 2005 stichtte in het Drentse Papenvoort, af te krijgen. ‘We gaan nu een campagne voeren, ook samen met de huidige eigenaren van kavels en chalets, om het park ‘af’ te krijgen’, zegt Van der Zaag.

‘Dat willen de bewoners ook graag. Als de negen laatste kavels zijn verkocht en in dezelfde duurzame stijl bebouwd, dan is het klaar. Mijn vader heeft me gevraagd om als ambassadeur van het park op te treden en zijn droom te realiseren’, vertelt ze.

Jac van der Zaag (63) uit Haulerwijk kocht De Oale Wal langs de N857 tussen Borger en Rolde. Hij saneerde de vervallen camping en legde een geheel nieuwe infrastructuur aan voor een kleinschalig chaletpark. Als bouwer van vrijstaande huizen maakte hij chalets, speciaal ontworpen voor het circa twee hectare metende bosrijke terrein. De recreatiewoningen bezitten kwaliteitskenmerken van een ‘echt’ (vrijstaand) huis. Veel aandacht is er besteed aan isolatie, ventilatie, hang- en sluitwerk en veiligheid.

Mede door de crisisjaren was het park en de ontwikkeling ervan een beetje stilgevallen. Door de aantrekkende economie is er weer belangstelling gekomen voor kwalitatief hoogwaardige recreatiewoningen. Ook investeerders zoeken naar kavels om rendement te maken op hun vermogen. Inmiddels is 65 procent van de 45 kavels verkocht aan hoofdzakelijk 50- en 60-plussers. Op Chaletpark De Keizerskroon wordt men volledig eigenaar van de kavel. Dit in tegenstelling tot huurkavels waar de parkeigenaar over kan beslissen.

‘Het belangrijkste is dat we mensen vinden die voor hun rust, de natuur en het buitenleven komen. Wel willen we de sfeer, de sociale samenhang en de kwaliteit op het park waarborgen. Het is niet de bedoeling dat nieuwe kaveleigenaren er naar eigen inzicht stacaravans gaan plaatsen. Met elkaar bewaken we de stijl en kwaliteit van de chalets en daarmee van het park. Verder zijn er weinig regels. We hebben bewust geen collectieve voorzieningen zoals een zwembad of tennisbanen. De reeën lopen hier op en om het park, dat is geweldig en dat willen we graag zo houden’, vertelt de zojuist aangetreden ambassadeur.

Renate gaat het chaletpark de komende weken promoten en zij heeft een actie opgezet onder de huidige eigenaren. ‘Ook die zien graag dat het park af komt en dat de laatste vrije kavels worden verkocht. Zij maken ook deel uit van de campagne; zij ontvangen een riante aanbrengpremie als het met hun bevriende relatie tot een koop komt. Als de laatste kavels zijn verkocht, zit mijn taak erop en is het project af. Missie geslaagd.’

Tot slot wijst de jonge onderneemster op onderscheidende pluspunten van het park en zijn omgeving: ‘Het park zelf is werkelijk een oase van rust. Het heeft een luxe uitstraling en het is zeer goed verzorgd. De ligging van de kavels is speels ingedeeld. De sfeer is heel relaxed. De chalets hebben een kleurstelling die past bij de natuurlijke omgeving. De Keizerskroon ligt midden in de natuur, direct in het bos en omgeven door heidevelden. Er zijn veel fiets- en wandelpaden, zoals het bekende Pieterpad. Vlak in de buurt ligt het Boomkroonpad, bekend van het lopen over de toppen van de bomen. Het Nye Hemelriek in de nabije omgeving is een recreatieve plas met zandstrand en restaurant.’