Eierwerpen is niet echt appeltje-eitje

Elsloo - - Rauwe eieren gooien over een zo groot mogelijke afstand. Wie deze kunst het beste kon in Elsloo, ging er met de eerst plek vandoor.

Onder het motto ‘Appeltje eitje toch’ hadden de organisatoren de deelnemers uitgedaagd om aan dit gemakkelijk ogende eiergooien mee te doen. Acht jeugdige- en tien seniorenkoppels gingen de uitdaging aan. En dat ging niet altijd even goed. De afgezette Hoofdweg voor ‘t Anker vormde deze middag het wedstrijdtoneel. Aan alles was gedacht voor dit eerste kampioenschap van Elsloo. Onder grote hilariteit vlogen de niet voor consumptie geschikte eieren door de lucht. Naar mate de afstand groter werd kleefde bij het niet vangen het eigeel aan de handen en kleren van de vangers en de doppen werden plat geknepen. Of het ei viel op straat als de gooier niet de juiste richting had of te kort gooide. Voor veel deelnemers viel vroegtijdig het doek en was het beslist in dit geval geen ‘appeltje eitje’.

Gooier en vanger

De nieuwe uitbaters van eetcafé ’t Anker René en Naomi Ykema organiseerden het eiergooien in Elsloo. De Ykema’s zijn sinds juli 2018 de nieuwe uitbaters en namen het eiergooien mee uit één van hun vorige woonplaatsen, Sexbierum, waar het een hit was. Zij openden het kampioenschap. Van de koppels, bestaande uit een gooier en een vanger, werd verwacht dat ze een ei over steeds verdere uit elkaar liggende afstanden zo ver mogelijk gooien en vangen zonder dat deze breekt en het ei nog in tact is. Er waren vooraf twee pogingen per ronde bedongen.

Big Brothers en de kale met de krullen

Bij de jeugd ging de eerste prijs naar het koppel Big Brothers (Thijmen en Jeroen) die 12,5 meter overbrugden. Bij de senioren was het duo De kale met de krullen (Peter Worst en Alexander Hoogeveen) die de uit de kluiten gewassen wisselbokaal in ontvangst mochten nemen. Zij overbrugden twintig meter. De originaliteitsprijs ging naar het fraai uitgedoste koppel Jan Wemer en Gerda Slager. Onder het genot van een drankje, een barbecue op het gezellige terras en muziek van het duo Wijma en Van der Werf kon de toeschouwer napraten over dit eerste eiergooikampioenschap van Elsloo. De organisatoren houden ook volgend jaar op paaszaterdag dit kampioenschap.