Hulzinga Tweewielers bestaat een kwart eeuw

ELSLOO ‘Et was volgens mi’j rond de paosdaegen da’k an de Hoofdweg nummer 11, waor wi’j toen woonden, in de bi’jschure bin begonnen mit ‘n fietsenzaeke. De daotum wee’k eigenlik niet precies meer, maar ‘k was veertig en now vuufenzestig en weer paosen, dus dat van die vuufentwintig jaor klopt wel’, zegt Marten Hulzinga uit Elsloo, de eigenaar van Hulzinga Tweewielers.

Hij runt samen met zijn vrouw Irene (zij doet de administratie) al weer 25 jaar de in de wijde omtrek bekende fietsenwinkel in zijn woonplaats. Hulzinga gaat voor onbezorgd fietsen in het Drents-Friese Wold en zorgt voor fietsverhuur, verkoop en reparatie.

Met wellicht een open dag in het vat wil Hulzinga het 25-jarig bestaan van zijn fietsenzaak eer aan doen.

Voor hem is de tweewielerbranche niet vreemd. Hij werkte tot 2016 met veel plezier bij Batavus in Heerenveen als all-round monteur op de garantie- en reparatieafdeling. Toen die afdeling naar Apeldoorn verhuisde, had hij geen zin in al dat dagelijks reizen en nam hij ontslag. Op die manier kon hij zich, nog meer dan anders, toeleggen op de door hem zelf opgebouwde fietsenzaak. Met veel plezier sleutelt hij nu in zijn eigen werkplaats aan de fietsen, hij maakt met iedereen een praatje en Hulzinga helpt bijna gelijktijdig nog even een klant bij de verhuur. Alles gaat op een relaxte manier.

Het werk voor de fietsenman begon destijds als hobby in en bijschuur aan de Hoofdweg 11 in Elsloo. Hij repareerde hobbymatig van alles en nog wat, legde her en der met een buurman elektrisch aan en repareerde ook fietsen. Op een gegeven moment vroeg hij zich af: ‘Waoromme begin ‘k daor niet meer mit. Kan ‘k mooi thuus doen. Geweldig leek me dat’, vertelt Hulzinga in zijn huidige werkplaats. De varkenstal achter zijn herstelwerkplaats werd de showroom voor zo’n zes fietsen, herinnert Marten zich nog. Dat werd ‘De Schuur Tweewielers’ om naamsbekendheid op te doen. De zaak begon steeds beter te lopen en Hulzinga wilde meer en vooral groter.

Ome Jan Hulzinga, die toen naast het de leegstaande dorpswinkel woonde gaf hem gratis advies over die winkel. ‘A’j wat willen veur de toekomst, moe’j dat paand kopen.’ Het twee jaar leeg staande pand werd kort daarop gekocht.

Het pand werd opgeknapt. Dat was daarvoor een kruidenierszaak annex kleine dorpssuper. Op 11 april 1997 was de opening en een dag later was er een open huis. M.Hulzinga Tweewielers was een feit. Vervolgens liet Hulzinga in 2012 aan de voorzijde een stuk aanbouwen om het geheel ruimtelijk en overzichtelijk te houden voor het fietsassortiment dat hij biedt. Vanaf die tijd heeft hij zich vooral toegelegd op de branche van fietsverhuur, verkoop en reparatie van dames- en herenfietsen, kinderfietsen, ATBfietsen en elektrische fietsen. Die laatste categorie nam vooral de laatste tien jaar een vlucht.

De ruime werkervaring in de fietsbranche heeft zijn voordeel, want nu de opkomst van tal van merken elektrische fietsen gaande is, weet hij zijn mannetje te staan als het op verkoop en reparatie aankomt.

Als het toeristenseizoen zijn aanvang neemt heeft Hulzinga het vooral in de zomermaanden druk met verhuur- en reparatie van fietsen. Een groot aantal huurders komt ieder jaar terug om in de omgeving van Elsloo een dagje te fietsen. In het hoogseizoen hanteert Hulzinga vaak flexibele openingstijden, zodat de klanten altijd terecht kunnen voor het huren, kopen of laten repareren van een fiets. Menige voorbijganger die onderweg een mankement aan de fiets heeft, wordt door de fietsenmaker bijgestaan.

Naast fietsen verkoopt Hulzinga ook diverse fietsaccessoires en natuurlijk gebuikte fietsen. Fietsen voor reparatie en verhuur kunnen door Hulzinga als service van de zaak worden gehaald en gebracht.