Net een maatje te groot

Oosterwolde - Leerlingen van het Stellingwerf College in Oosterwolde deden vorige week mee aan de debatwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op het Mediapark in Hilversum.

Het betrof de laatste drie ronden van de debatwedstrijd van BNN VARA. De beste acht (van ruim 200) scholen ontmoetten elkaar in de kwartfinales. De directe tegenstander van het Stellingwerf College was net een maatje te groot.

De wedstrijden waren niet meer tien tegen tien, maar vijf tegen vijf. De selectie van die vijf hadden de scholen niet helemaal in eigen hand, want de televisiemakers van de VARA gaven in Duiven tijdens de achtste finales al aan welke leerlingen de beste indruk hadden achtergelaten.

Het team van het Stellingwerf College trof Dalton Den Haag, een gerenommeerde school in de debatwereld. En ook dit jaar bleek dat weer het geval. Ondanks heftig verweer van Evalien Stapper (A6), Trasi de Groot (A6), Simone Melis (A6), Norah van Praag (H4) en Rowan Sikkema (A5) waren de Hagenaren iets te sterk. Het openingsdebat was gelijkwaardig. Daarna had Evalien in het één tegen één debat de meeste en beste economische argumenten paraat toen het ging over een verplichte baan voor mensen in de bijstand, maar de jury (helaas zonder econoom) koos toch voor de gevoelsargumenten van haar Haagse tegenstander. Tot slot het 360 graden debat, waarin twee keer in acht minuten de zoemer gaat, waarna je als team van standpunt moet veranderen. Dat ging vijf minuten goed, maar de laatste drie minuten waren qua humor en originaliteit voor Den Haag.

De halve finales en de finale werden aansluitend gehouden. Winnaar van de competitie is het Cambreur College uit Dongen (Noord-Brabant). Een terechte winnaar met sprekers die heel goed kunnen improviseren. Deze school debatteert op televisie (2 juni NPO2) tegen een ‘all stars team’, ‘the best of the rest’. De selectie voor dit laatste team vond ook woensdag plaats. Uit 20 goede debaters van de andere scholen werden 5 kandidaten gekozen. Simone en Norah mochten ook aan deze selectie meedoen. In twee spetterende debatten leverden zij ook hun aandeel, maar zij werden uiteindelijk niet gekozen.

Docent Michel Mulder is heel trots op de prestaties van de leerlingen. Niet alleen op de prestaties van de vijf in Hilversum en de tien in Leeuwarden (Friese voorronde) en Duiven (achtste finale), maar ook op de overige leden van het debatteam die als sparringpartners ook hun aandeel hebben gehad in de teamprestatie.