Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Waterige haren

Misschien heb je het wel gemerkt: het heeft de laatste tijd behoorlijk wat geregend. Met zulk weer, zeker na een fietstochtje in de regen, gaat mijn haar altijd een beetje krullen.

Ik heb sowieso niet écht stijl haar, ook geen krullen overigens. Maar dat beetje vocht doet toch iets met mijn haar. Herkenbaar?

Waarschijnlijk zal een deel van jullie nu fronsend het hoofd schudden. Hoe sterk je haar op vocht reageert hangt namelijk af van de basisstructuur ervan, en wat voor verzorgingsproducten je gebruikt. Om met dat laatste te beginnen, als je shampoo, conditioner of andere haarverzorging gebruikt met siliconen erin, zal je minder van weersveranderingen merken. Die producten leggen namelijk een superdun plastic laagje om je haren heen. Je haar krijgt meer glans, is gladder en reageert minder op invloeden van buitenaf. Maar het werkt ook andersom, je haar kan niet meer profiteren van vocht en olie dat het normaal uit de omgeving zou opnemen. Plus, dat plastic komt via het doucheputje uiteindelijk voor een deel in de natuur terecht. Maar goed, laat ik daar verder nu niet op ingaan.

Dat eerste wat ik noemde, de basisstructuur van je haar, is namelijk ook erg interessant. Hoe je haar zich gedraagt, hangt af van de bouwstenen die er in zitten. Het grootste deel daarvan is bij iedereen hetzelfde, dat zijn lange ketens van het eiwit keratine. Die slierten worden door verschillende soorten bindingen bij elkaar gehouden, afhankelijk van de onderdelen van de keratine die met elkaar reageren. Haken twee zwavelatomen aan elkaar, dan doen ze dat ook echt goed. Zo’n verbinding is erg sterk. Twee waterstofatomen zijn samen veel minder sterk, die kunnen zomaar uit elkaar gehaald worden. Is er veel vocht in de lucht, en dus waterstof, dan kunnen bestaande waterstofbindingen daarop reageren door te splitsen en nieuwe banden aan te gaan. Je haar kan er dan ineens anders uit zien. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als je je haar wast, zelfs krullen kunnen dan even verdwijnen. Als het vocht uit de lucht weg is, zal je haar meestal weer zijn normale structuur aannemen.

En het verschil tussen krullen en stijl haar? Dat komt door de plek van beschikbare atomen die met elkaar kunnen binden. Bij stijl haar zitten passende onderdelen ongeveer op gelijke hoogte, waardoor een makkelijke, rechte combinatie te maken is. Bij krulhaar zijn beschikbare atomen meer ongelijkmatig verdeeld, waardoor de keratineslierten in gekke bochten worden gedwongen bij het aangaan van verbindingen. Laat je een permanentje zetten, dan manipuleert de kapster de bindingen in een andere vorm met chemische middeltjes.

Een permanentje en een verwaaide coupe zijn natuurlijk duidelijk verschillend, maar in essentie is het proces hetzelfde. Met die informatie is het misschien iets makkelijker om de grillen van je haar te accepteren, of niet?